Samfund

Rigspolitiet til PTSD-ramte betjente: Vi tager kritikken dybt alvorligt

Rigspolitiet er klar til at se på, om de kan hjælpe PTSD-ramte betjente bedre, oplyser de.

Hvis vi kan gøre det bedre, så gør vi naturligvis det.

Sådan lyder det fra Rigspolitiet, efter at en gruppe af PTSD-ramte betjente har rejst kritik af den hjælp – eller mangel på samme – de får, når arbejdsrelaterede traumer tvinger dem til at stoppe i politiet.

- Vi tager det dybt alvorligt, at vores medarbejdere kommer fysisk eller psykisk til skade, og at de tidligere politimænd, som I har talt med, føler sig glemt og kasseret, skriver Rigspolitiets HR-direktør, Anne Erlandsen, i en mail til TV 2.

Foreningen ’Politiveteranerne’, der tæller 80 – 100 sygemeldte betjente, hvoraf hovedparten har diagnosen PTSD, siger til TV 2, at de føler sig ladt i stikken, fordi de bliver overladt til sig selv, når de har afleveret deres politiskilt.

Deres store ønske er at blive siddestillet med soldaterveteraner.

Politiet: Vi værdsætter indsatsen

Politifolk, der er diagnosticeret med PTSD eller lignende efter at have været udsendt til opgaver i udlandet, har siden marts sidste år haft mulighed for at benytte sig af Forsvarets Veterancenter med de støttetiltag, som centret tilbyder deres udsendte. 

Men det har betjentene, der har fået diagnosen herhjemme, ikke.

’Politiveteranerne’ føler derfor ikke, at deres arbejde bliver tilstrækkeligt værdsat, fortæller formanden:

- Har vi ikke også gjort en ekstra indsats for det danske samfund? Vi kæmper en kamp hver eneste dag i hele vores karriere ude på gaden. Soldaterne gør det i den tid, de er udsendt. Det er helt rimeligt, at de får hjælp, men jeg synes også, at vi er berettiget til den, siger Leif Voigt.

Rigspolitiets HR- direktør skriver i sit mailsvar, at de i tæt samarbejde med Politiforbundet vurderer, om de kan hjælpe politibetjentene og deres pårørende på en mere optimal måde. Både, når det gælder nuværende og tidligere ansatte, som er ramt af PTSD:

- Vi værdsætter den indsats, som de og alle ansatte i politiet yder, og vi gør, hvad vi kan for at have stort fokus på de ansattes ve og vel.

- Vi skal huske på, at vi og samfundet forventer, at politiet har en pligt til at handle og tage hånd om farlige og alvorlige situationer. Det kan ikke undgås, at sådanne situationer og oplevelser påvirker den enkelte politimand i større eller mindre grad.

PTSD-veteraner lander på ministerens bord

Helt konkret vil ’Politiveteranerne’, der ikke har været udsendt, have adgang til landets veterancentre, så de har et sted, de kan søge hen, hvis det virkelig brænder på, og hvor de kan få ekstra psykologhjælp.

Vi er åbne overfor nye initiativer eller lignende tiltag

Rigspolitiet

Et sted, hvor de kan mødes med ligesindede.

HR-direktøren forholder sig ikke til det konkrete ønske, men skriver:

- Vi er åbne overfor nye initiativer eller lignende tiltag.

Rigspolitiet oplyser desuden, at ”PTSD vil blive drøftet i den arbejdsgruppe, som Justitsministeriet har nedsat med henblik på at udarbejde en koncernfælles politik for medarbejdere, der kommer alvorligt til skade eller bliver dræbt i tjenesten.”