Samfund

Otte personer skylder en milliard til Skat

Man bør overveje, om Skat skal have bedre redskaber, mener skatteekspert.

Otte personer i udlandet skylder samlet Skat en lille milliard kroner. Og hver af de otte skylder over 50 millioner kroner.

De er en del af de i alt 926 personer bosat i udlandet, der har gæld på over en million kroner til Skat. Samlet skylder de Skat et beløb på over fire milliarder kroner. Det viser et opsigtsvækkende notat fra Skat, TV 2 er kommet i besiddelse af.

Notatet viser også, at 60 personer bosat i udlandet skylder Skat over 10 millioner kroner.

Samlet skylder i alt 100.000 personer bosat i udlandet Skat otte milliarder kroner.

- Det er meget store beløb, siger skatteekspert Eduardo Vistisen fra Vistisen Skatteadvokater. Han påpeger, at det ikke er skyldnere, der har fået henstand med skattegæld.

- Det lyder som et voldsomt beløb. Det er bekymrende, at samme gruppe mennesker opbygger en stor gæld, siger en anden ekspert, Torben Bagge, der skatteadvokat og ekstern lektor ved Københavns Universitet.

Ordfører: Helt vildt

- Jeg synes, det er helt vildt, og jeg spærrede øjnene op, da jeg fik de her tal, siger Jesper Petersen, skatteordfører hos Socialdemokraterne, til TV 2.

TV 2 har den seneste tid kunne berette om gældsplagede danskere og om de mange skyldnere bosat i udlandet, som Skat mener skylder millioner og atter millioner til statskassen.

De seneste tal fra Skatteministeriet viser, at gælden til det offentlige er på 98,1 milliarder kroner – og at den vokser med 30 millioner kroner hver eneste dag.

Eksperter: Styrkelse af Skat ikke nok

I sidste uge besluttede alle Folketingets partier, at Skat nu skal opgive at inddrive gæld for omkring seks milliarder kroner.

- Men for os var det vigtigt, det blev en del af den aftale, at Skat får mere mandskab. Og det var også vigtigt med en styrelse under Skatteministeriet, som alene skal inddrive skattegæld. Det er vigtigt, at der er den politiske holdning, at man ikke skal kunne stikke af fra regningen, siger Jesper Petersen.

Dennis Flydtkjær, skatteordfører hos Dansk Folkeparti (DF) påpeger, at den samlede gæld, der skyldes til Skat af danskere i udlandet, er langt større.

- Danskerne i udlandet skylder faktisk mere da det samlede beløb er otte milliarder, skriver Dennis Flydtkjær i en mail til TV 2. Han påpeger, at notatet fra Skat var en del af grundlaget for den aftale, der blev lavet i sidste uge om inddrivelsen.

- En del af aftalen er netop at der laves en speciel målrettet indsats imod de danskere der skylder flest penge. Det er rigtig mange penge ganske få personer skylder, så derfor glæder det mig naturligvis også, at vi netop har lavet en aftale om, at sætte ind over for netop disse personer, siger Dennis Flydtkjær i mailen.

Eduardo Vistisen vurderer Skats muligheder for at indkræve manglende skattekroner. Video: Esben Christensen

Ekspert: Kig på lovgivning

Overfor TV 2 vurderer skatteeksperter, at en styrkelse af Skat kan være en del af løsningen - men at det alene ikke kan løse problemet.

- Man kan ikke forhindre det et hundrede procent. Det afhænger også af, hvilke regler der er i andre lande, siger Eduardo Vistisen.

- Det kunne være hensigtsmæssigt, hvis man kiggede på Skats procedurer - og på lovgivningen, siger Torben Bagge.

Jesper Petersen påpeger, at det udover en styrkelse af Skat også er nødvendigt med internationale aftaler, der virker i forhold til skatteinddrivelse.

- Det er vigtigt, vi har gode internationale aftaler, og at de efterleves, siger Jesper Petersen.