Samfund

Vold var en naturlig del af hverdagen: - Man fik en følelse af skam

Næsten hver femte dreng fra ikke-vestlige familier udsættes for vold i hjemmet. Forfatter Ahmad Mahmoud efterlyser rådgivning for at stoppe det.

For 20 år siden blev det forbudt for mor og far at give en lussing eller et rap over nallerne, hvis ungerne ikke makkede ret. Men en undersøgelse fra Børnerådet viser, at der stadig er børn, der får tæsk derhjemme

Ni procent af alle drenge med etnisk danske forældre har været udsat for vold, mens det i indvandrerfamilier fra ikke-vestlige lande er 19 procent af drengene, der er blevet slået eller sparket af deres mor eller far.

I undersøgelsen er der taget højde for de sociale forskelle, så noget tyder på, at det handler om, at det i visse kredse stadig er naturligt, at vold er en del af opdragelsen. Det kan Kaseem Rashid, der er imam i Aabenraa og Flensborg, genkende. 

Han anerkender, at det er et kulturelt problem, som alt for få i det muslimske samfund adresserer. 

- At bruge vold til at opdrage børn er en del af og et mønster i vores kultur, siger han. 

Jeg tror, jeg fik 50 slag

Forfatteren Ahmad Mahmouds familie stammer fra Palæstina, og når han ser tilbage på sin barndom i Askerød, husker han tydeligt, hvordan vold var en naturlig del af opdragelsen.

- Jeg skulle lege Zorro. Jeg kom ind på værelset og fægtede med den her bambuspind, og lige pludselig stod min far der, fordi jeg havde vækket ham. Han tog bambuspinden, og jeg tror, jeg fik 50 slag med den, siger han.

Selvom de fleste af Ahmad Mahmouds venner også fik tæsk derhjemme, gjorde det det ikke nemmere at håndtere det, når hans far blev vred og slog. 

- Man fik en følelse af skam over sig, fordi det fandt sted. Det værste var, hvis det var så slemt, at jeg kom til at pisse i bukserne – så fik jeg også en flad for det, siger han. 

I dag har han fået en bedre forståelse for, hvorfor hans far gjorde, som han gjorde. Men han mener stadig, at vi som samfund er nødt til at slippe den berøringsangst, vi har på området - og gribe ind, når vi bliver opmærksomme på volden. 

- Jeg tror helt klart, det havde hjulpet, hvis der var nogle lærere, der havde grebet ind over for mig og mine forældre, og hjulpet med noget rådgivning, siger han. 

580 millioner sat af til børns trivsel

Imamen Kaseem Rashid bakker op om, at der skal gøres noget. Han håber, at andre imamer vil følge hans eksempel og påtage sig et ansvar for at fortælle, at det ikke er i orden at bruge fysisk afstraffelse.

- Det er vigtigt, at vi som imamer tager de her konflikter op. Vi skal åbne øjnene for, hvad der foregår, siger han. 

Børne- og socialminister, Mai Mercado (K), satte fredag 580 millioner kroner af til en børnepakke, som skal sikre børns trivsel. En del af pengene skal blandt andet gå til rådgivning af familier.