Samfund

Op mod 150.000 danskere træner for meget: - Det er faktisk et stort problem

- Det er faktisk et stort problem, og det er rigtig, rigtig svært for dem, der er ramt af det, siger en dansk ekspert.

Det startede som et forsøg på at tabe sig.

Men da Torben Knudsen på 40 år havde smidt de overflødige kilo, havde træningsafhængigheden sat sig fast. Så fast at han helst trænede otte timer om dagen og dermed mere end 50 timer om ugen.

- Hele verden brød sammen. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre af mig selv, hvis jeg ikke kom af sted, siger han.

Sådan var hverdagen, hvis Torben Knudsen ikke kom op i fitnesscentret en dag i løbet af de tre år, hvor han var afhængig af at træne.

- Havde jeg ondt i benene af at løbe, kunne jeg cykle i stedet for. Der var altid et eller andet, jeg kunne erstatte med, forklarer Torben Knudsen.

Over 100.000 syge af sundhed

Og han er langt fra den eneste, hvor en stræben efter sundhed og kilometer i benene har bidt sig fast i en grad, hvor det er sygt.

Hvad har det af konsekvenser, hvis man er afhængig af træning? Video: Mette Stender Pedersen

Det ved psykolog Mia Beck Lichtenstein, der har forsket i træningsafhængighed i flere år og står bag den første danske undersøgelse på området.

Ifølge hende er fem procent af de omkring tre millioner danske motionister afhængige. Det er op mod 150.000 danskere.

- Det er, når de negative konsekvenser overstiger alt det gode ved sporten, at man kan sige, det er blevet skadeligt, forklarer den danske forsker.

For man kan blive syg af det, de fleste af os forbinder med sundhed.

- Man får overbelastningsskader og smerter rundt omkring i kroppen, fordi man ikke hviler nok, i forhold til hvor meget man træner, siger Mia Beck Lichtenstein.

Gratis psykolog i fitnesscentret

Et sted, hvor sådan en afhængighed kan fodres, er et af landets talrige fitnesscentre, og flere af dem har opdaget problemet

Derfor har Dansk Fitness & Helse Organisation taget taget kampen op mod træningsafhængighed og som en start lavet et samarbejde med Københavns Kommune, hvor man oplyser om muligheden for at få et gratis sundhedstjek, som består i en times samtale med en sygeplejerske og en psykolog, hvis træningen eller kosten er løbet af sporet.

Centrene udpeger ikke dem, der træner for meget. I stedet har de lavet pjecer, som de har placeret i centrene.

- Jeg var besat

Mia Beck Lichtenstein advarer om, at man ikke tager det alvorligt, fordi de fleste af os opfatter motion som sundt og godt.

- Det er faktisk et stort problem, og det er rigtig, rigtig svært for dem, der er ramt af det, siger hun.

Det var det også for Torben Knudsen. Så svært at han ikke kunne passe sit arbejder og endte med at søge hjælp. I dag træner han syv timer om ugen - i stedet for om dagen.

- Jeg gør det, fordi jeg godt kan lide det. Og det var det ikke sidst. Da var jeg besat. Jeg skulle bare derhen, siger Torben Knudsen.