Samfund

København vil forbyde ældre dieselbiler

Københavnerborgmester vil sætte ind mod problemet og får opbakning fra flere parter.

Vi vil gerne have færre dieselbiler.

Sådan lyder meldingen fra teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell (EL).

FAKTA: Hvad er kvælstofilte NOx?

  • Kvælstofilte (NOx) er giftige gasser, der udledes fra kvælstof- og iltforbrænding under højt tryk og høje temperaturer.
  • NOx er sammensat af kvælstofoxid (NO) og kvælstofdioxid (NO2).
  • NOx har direkte og indirekte påvirkning på menneskers sundhed. Det kan blandt andet forårsage vejrtrækningsproblemer, hovedpine, kronisk nedsat lungefunktion, øjenirritation og tab af appetit.
  • Når det udledes via dieseldampe, kan det trænge ned i lungerne og forårsage kræft, kroniske vejrtrækningsproblemer og for tidlig død hos personer med hjerte- eller lungesygdomme.

Kilde: Ritzau

Ønsket kommer, efter at flere undersøgelser viser, at nogle dieselbiler udleder langt flere af de giftige NOx-gasser end tilladt, og at den ekstra udledning verden over førte til over 38.000 for tidlige dødsfald alene i 2015.

Luftforurening medvirker ifølge Teknik- og Miljøforvaltningen til, at 540 danskere hvert år dør før tid. Det er forrykt, mener borgmesteren.

- Det er en hån mod dem og deres familier, at de skal have levet med det og dø før tid, siger han og tilføjer:

- Dieselbiler er nogle af de mest forurenende. Vi vil gerne have en ren luftzone, som man også har i andre europæiske byer.

Fakta: Euronorm

Euro 1 gælder køretøjer, som godkendes fra og med 1. juli 1992 og/eller indregistreres første gang fra og med 1. januar 1993.

Euro 3 gælder for køretøjer, som godkendes fra og med 1. juli 2000 og/eller indregistreres første gang fra og med 1. januar 2001.

Euro 5 gælder for køretøjer, som godkendes fra og med 1. juli 2009 og/eller indregistreres første gang fra og med 1. januar 2011.

Euro 6 gælder for køretøjer, som godkendes fra og med 1. juli 2014 og/eller indregistreres første gang fra og med 1. januar 2015.

Kilde: Miljøstyrelsen

Dieselkøretøjer skal være mindst Euronorm 5. Det svarer til person- eller varebiler fra årgang 2011/2012. 

Forbud skal sikre renere luft

Det er ikke første gang, at Morten Kabell har sagt, at han vil forbyde ældre dieselbiler i København.

Da Norges hovedstad, Oslo, i januar i år forbød kørsel med nogle dieselbiler på grund af akut helbredsskadelig luftforurening, luftede han sit forslag.

Indre Bys Lokaludvalg afleverede på samme tid et ønske om at forbyde dieselkøretøjer i Københavns centrum. Men forslaget faldt til jorden.

Nu tager borgmesteren beslutningen op igen. Det sker, efter at Stuttgart som den første tyske storby fra den 1. januar 2018 har besluttet sig for at indføre et forbud mod ældre dieselbiler. Det vil ske i perioder, hvor der er forureningsalarm i byen, fordi indholdet af sundhedsskadelige dieselpartikler og NOx’er overskrider de gældende grænser.

Forbuddet sker som følge af en dieselskandale for halvandet år siden, hvor VW-koncernen blev opdaget i at have bygget en særlig ”snyde-software" ind i deres dieselmotorer. Herefter er den samlede andel af dieselbiler i Tyskland faldet fra knap 50 procent til nu godt 43 procent.

Salg af dieselbiler i Danmark

Her ses salgstallene for personbiler fra 1. januar 2013 til 27. maj 2017:

  • 2013: 58.359 biler (32 procent af det samlede bilsalg)
  • 2014: 59.850 biler (32 procent af det samlede bilsalg)
  • 2015: 64.604 biler (31 procent af det samlede bilsalg)
  • 2016: 80.380 biler (36 procent af det samlede bilsalg)
  • 2017: 33.426 biler (35 procent af det samlede bilsalg)

Kilde: De Danske bilimportører

Men selvom salget af dieselbiler er gået tilbage i Tyskland, er de kun blevet mere populære i Danmark. Derfor må man følge det tyske eksempel med et forbud, mener Morten Kabell.

- Vi skal gøre alt det, vi kan for at sikre rent luft i en by. Når vi ved, at ældre dieselbiler er årsagen til en stor del af luftforurening, så er jeg ked af at sige det, men så skal vi gøre noget ved det.

Et bredt flertal med ni udvalgsmedlemmer (F, Ø, A, B, O, red.) i Teknik- og Miljøudvalget har stemt for borgmesterens forslag.

Partier bakker op om nyt forslag

Miljøborgmesteren får også opbakning af flere folketingspartier, heriblandt SF, Radikale og Alternativet. Selv Liberal Alliance vil drøfte forslaget:

- Dieselbiler i byerne er nok den største sundheds- og miljøpolitiske udfordring herhjemme. Så jeg er bestemt indstillet på konstruktive drøftelser af emnet og konkrete forslag fra borgmesteren, siger miljøordfører Carsten Bach (LA) til TV 2.

Dansk Folkepartis miljøordfører, Pia Adelsteen, er derimod uenig.

- Vi vil gerne have så ren luft som muligt, men et forbud mod dieselbiler har jeg det underligt med, siger hun til TV 2.

Dennis Lange, der er jurist hos Forenede Danske Motorejere (FDM), mener, at et dieselforbud er unødvendigt.  Video: Jane Bruun Elkjær

Forbud mod dieselbiler er unødvendigt

Dennis Lange, der er jurist hos Forenede Danske Motorejere (FDM), mener også, at et dieselforbud er unødvendigt.

- Faktum er, at dieselbilerne bliver renere og renere. På bilfronten bliver det lige så stille bedre over en årrække, men at forbyde dieselbiler i København vil reelt ikke have en stor effekt på luftforureningen.

Han pointerer, at de 540 personer i København, der årligt dør af luftforurening, ikke er et korrekt tal for dieselbiler alene. Det er i stedet en samlet betegnelse for, hvor mange der dør af luftforurening generelt.

- Seks personer dør før tid på grund af dieselpersonbiler. Det er selvfølgelig seks for meget, men hvis du forbyder dieselbiler i København, rykker du bare ikke meget ved det samlede tal. Vi er så langt nede i tallene, at der også er usikkerhed, siger han.

Selvom det reelt drejer sig om seks dødsfald på grund af luftforurening fra dieselbiler, rykker Morten Kabell ikke på sig.

- Jeg vil være meget arrogant som borgmester, hvis jeg siger, at deres helbred var ligegyldig. Det gør jeg selvfølgelig ikke. Vi skal se på alle de årsager, der er til luftforurening.

For at forslaget kan blive en realitet, skal en lovændring vedtages i Folketinget.