Tandlæger: Flere patienter får tandskader af medicin

Visse typer af medicin kan give tandsygdomme, og det er blevet et problem for flere danskere. Tandlægeforeningen kræver en ny tilskudsordning.

Smerter i tænder og mund som konsekvens af et nødvendigt medicinforbrug er virkeligheden for flere og flere danskere.

Fakta om tandsygdomme ved brug af medicin

  • Medicinske bivirkninger er den hyppigste årsag til mundtørhed
  • Der findes omkring 1.500 typer medicin, der kan have mundtørhed som bivirkning
  • Midler mod psykiske sygdomme, allergi og forhøjet blodtryk er blandt de præparater, der oftest giver mundtørhed
  • Mundtørhed kan medvirke til skader som huller i tænderne og infektioner i tandkødet
  • Sygdomme i tænder og mund kan forebygges ved jævnlig brug af fluortandpasta og tandtråd

Kilde: Sundhed.dk

Sådan lyder det i en ny undersøgelse fra Tandlægeforeningen, hvor næsten to ud af tre tandlæger svarer, at de inden for de sidste 10 år har mærket en stigning i patienter med tandsygdomme forårsaget af deres medicin.

En af de patienter er 39-årige Pernille Petersen, der for nogle år siden fik medicin mod blandt andet angst.

- Jeg kunne godt mærke smerterne i tænderne, men jeg anede ikke, at det skyldtes min medicin, før min tandlæge fortalte mig det, siger hun.

Tandproblemerne opstår, fordi mange typer medicin medfører mundtørhed. Når munden som bivirkning bliver tør, øger det risikoen for huller i tænderne, tandkødsbetændelse og en lang række andre tandsygdomme.

Særlig medicin øger risikoen

Ifølge Tandlægeforeningen kan en del af stigningen forklares med, at flere danskere får ordineret medicin mod psykiske lidelser som depression og angst.

Mange typer af medicin inden for det område har nemlig mundtørhed som en bivirkning.

Det er et billede, som Pernille Petersen sagtens kan genkende.

- Jeg havde smerter og fik ti huller i tænderne, som ifølge min tandlæge skyldtes den medicin, som jeg tog på det tidspunkt, siger hun

De mange tandskader betød også, at hun selv måtte betale store regninger. Alene den første behandling af de ti huller løb op i cirka 10.000 kroner. Penge hun ikke havde.

- Jeg blev nødt til at trække på min familie og låne af dem. Det var selvfølgelig ikke rart, da man jo gerne vil kunne klare sig selv, siger hun.

Behov for ny tilskudsordning

I Tandlægeforeningen mener man, at det er urimeligt, at patienter med tandsygdomme på grund af et medicinforbrug skal betale størstedelen af regningen selv.

- Vi mener, at politikerne bør indføre en tilskudsordning til patienter med ekstra stort behov for tandbehandling på grund af mundtørhed som følge af et medicinforbrug, siger Kristine Thorlacius, næstformand i Tandlægeforeningen.

Den idé bakker man op om i Danske Handicaporganisationer, hvor man også genkender problematikken.

For mange er medicinen nødvendig, og derfor kan tandskaderne være svære at undgå, lyder det fra formand Thorkild Olesen, der ligesom Tandlægeforeningen mener, at man bør øremærke en tilskudsordning til denne gruppe af patienter.

- Regeringen bør i højere grad se på, hvordan vi bedre kan kompensere den gruppe af mennesker, der måske i forvejen har det svært, siger Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer.