Samfund

Her går to ud af tre børn til fodbold - 'bedstemødre' er tricket

En flok børnehavebørn snører hver tirsdag støvlerne og løber ud på græsplænen for at spille fodbold - takket være fem frivillige ildsjæle.

- Prøv at tage et langt tilløb, Anders, råber Gitte Brockmann.

Hun er fodboldtræner og står i dette øjeblik foran et fodboldmål med en lille række af børnehavebørn linet op foran sig - Anders allerforrest.

Med koncentration i blikket tager han et par skridt mod bolden og skyder alt, hvad han kan.  

Børnene i deres røde overtræksveste - og deres næsten 20 andre kammerater, som løber rundt overalt på plænen - er til fodboldtræning på Sydvestmors.

Vil videreføre sportsglæde

På trods af at de kun er mellem tre og fem år gamle, formår de at stæse rundt efter boldene, sparke og stoppe bolden med foden, og når det går rigtig godt: Score mål.

Det hele er lykkedes, fordi en lille gruppe kvinder mente, at der skulle sættes skub i den lokale fodboldklub - og de selv synes, at det er helt vildt sjovt at få genoplivet boldbenene. 

- På et tidspunkt var der ikke så mange af de yngre fodboldspillere, så vi snakkede om, hvordan vi skulle få fat på dem. Særligt de helt små. Sådan kom vi op med det her, siger Gitte Brockmann, som også selv har spillet i klubben som ung.

- Vi vil gerne have nogle dygtige fodboldspillere. Jo før de kommer i gang, des bedre mener vi, det er.

"Bedstemødrene" klarer ærterne

Med Gitte Brockman og de fire andre fodboldentusiaster initiativ bliver børnehavebørnene nu hentet hver tirsdag eftermiddag direkte fra institutionen, og sammen går de hen for at træne.

Og det er bestemt noget, som falder i børnenes smag. Der er konstant gang i dem, de bliver forpustede og de slipper næsten kun fodboldene, når der er pause med vand og frugt.

-  Det fungerer megagodt. Det gør det indbydende for børnene. Det er så let og trygt, at der kommer nogle bedstemødre og henter dem i børnehaven, siger Charlotte Nielsen, som er mor til en af de unge spillere.

- Det gør helt praktisk, at de kan komme med til det. Jeg arbejder til klokken 16, så hvis ikke det var for det her tilbud, så var hun (hendes datter red.) ikke kommet afsted, siger hun.

Det kan klubben også se på sine medlemstal. Siden ordningen begyndte for fem år siden, er klubbens hold for de helt små bare vokset og vokset.

Faktisk så meget, at to ud af tre børn i den lille by spiller fodbold. 

Fodbold giver et sundt grundlag

Det glæder Gitte Brockmann, at så mange børn har fået øjnene op for fodbold, og hun er sikker på, at det ligger et solidt grundlag for, at de kan fortsætte med at dyrke sport.

- Mange af de øvelser, vi laver, dem kommer de også til at møde, når de skal spille rigtig fodbold. Udfordringen ved det her er, at de næsten er så små, at de ikke er klar. Vi prøver at hjælpe dem til det tekniske, så de bliver fortrolige med bolden, med at være på stadion og de har mødt en træner, siger hun.

At fodbold har en sundhedsfremmende effekt, er der faktisk belæg for i forskningen.

- Vi har lavet nogle nye undersøgelser på 8-10 årige børn, der går regelmæssigt til fodbold. Hos de børn kan vi se, at de har lavere fedtprocent, bedre kondition, bedre balance og bedre metabolisme (forbrænding red.), siger Peter Krustrup.

Han er professor i Sport og Sundhed ved Syddansk Universitet og har i mange år forsket i den gavnlige effekt af fodboldtræning.

Hver tirsdag er glad

I det hele taget er den måde, man bevæger sig på i fodbold, sund for børn i alle aldre, og Peter Krustrup bifalder initiativer, der kan få børn og unge ind i foreningslivet. 

- Man kan ikke starte for tidligt. Så længe, at det bliver dyrket på en lystbetonet og social måde, så ved vi, at det også har gevinster for børnenes trivsel og personlige udvikling, siger Peter Krustrup. 

For kvinderne i Sydvestmors er det da også sportsglæden - og alt det, de får igen - der driver værket.

- Det er fantastisk. Ungerne er motiverede. De er glade, og jeg synes, det er godt, at de vil være med og opleve, at det er sjovt og dejligt at være en del af et fællesskab - også selvom det er lidt udfordrede en gang imellem, siger den anden holdtræner, Astrid Callestrup.

- Man er glad, når man går herfra hver eneste tirsdag.