Samfund

Airbnb stormer frem i Danmark: - Man oplever kulturen mere i et privat hjem

Airbnb går ud over vigtige investeringer i turistbranchen og muligheden for at skabe flere arbejdspladser i hotelbranchen, lyder det fra Horesta.

Den private udlejningsportal Airbnb fortsætter sin succes i Danmark, hvor antallet af gæster har nået nye højder.

732.000 gæster har fra april sidste år til april i år valgt at overnatte i privat hjem i stedet for at vælge almindelige hoteller, feriecentre, vandrerhjem og campingpladser.

- Det er mere hjemligt. Man kan komme og gå, som man vil. Det er ikke så struktureret som et hotel. Prisen er lige prikken over i'et, fortæller Dan Saul, der til daglig er konsulent i England, da TV 2 møder kæresteparret på en spadseretur i det indre København.

Han har sammen med kæresten og nogle familiemedlemmer valgt at leje et hus i Valby fremfor et hotel i byen. I alt er de syv voksne og en baby.

Kæresten Zara Tappy, der til dagligt studerer i England, er enig i, at Airbnb giver en bedre oplevelse end et hotelværelse.

- På et hotel har man bare ét værelse. Men i et hus kan vi bedre være sammen. Det er meget socialt. Det er rart, forklarer hun.

Samtidig føler hun, at hun via Airbnb kommer tættere på danskerne.

- Det er rart at se, hvordan danskerne bor. Man oplever kulturen mere i et privat hjem.

Selvom hotelbranchen selv har kronede dage - hele 50 millioner overnatninger har branchen registreret i Danmark det seneste år - så har hotelbranchen kritiseret udlejningsportalen, der kom til landet for fem år siden.

Kritikken går på, at Airbnb kaprer branchens kunder på uretfærdige konkurrencevilkår. Samtidig er udlejningsportalen bekymret for, at tjenesten ikke vil forpligte sine udlejere til at betale skat.

- Netop derfor er det vigtigt, at vi er underlagt de samme regler. Det handler om lige konkurrencevilkår i et erhverv med stor fremgang, lyder det fra Horestas politiske direktør Kirsten Munch Andersen.

Afviser skatteforpligtelser

Trods flere møder på Christiansborg nægter Airbnb dog fortsat at forpligte sine brugere til at betale skat af indtægterne. 

I slutningen af marts var Airbnb til møde med skatteminister Karsten Lauritzen (V), hvor der blev talt om en mulig skatteaftale.

Men det bliver ikke med Airbnbs gode vilje.

- Vi er i løbende dialog med alle relevante myndigheder og svarer gerne på de spørgsmål, de har. Vi deler også generelle data med myndighederne - for eksempel med Skat og turismemyndigheder, lød det dengang fra Sofia Gkiousou, Public Policy Manager for Airbnb:

- Og vi linker blandt andet til Skats hjemmeside på alle profiler. Vi ønsker at være gode samarbejdspartnere til politiske beslutningstagere for at gøre det nemmere for værter at betale deres skat.

Går glip af vigtige investeringsmuligheder

Hos Horesta er dette svar langt fra tilfredsstillende. 

- De glemmer, at de med denne model flytter aktiviteter væk fra de virksomheder, som har reelle arbejdspladser med ansatte. Personer, som går på arbejde, får løn og betaler deres skat. Fordi det går så godt i branchen på nuværende tidspunkt, har det ikke resulteret i færre arbejdspladser. Men det har heller ikke skabt nye arbejdspladser i relation til branchen, siger Kirsten Munch Andersen, som understreger: 

- Men det er godt med flere aktører, som kan være med til at øge konkurrencen. Så vi mener bestemt ikke, at det skal forbydes. Vi skal bare agere efter de samme regler.

Hun peger desuden på, at den danske turistbranche går glip af værdifulde oplysninger om de tusindvis af mennesker, der besøger Danmark, 

- Alle andre i branchen sender deres oplysninger til Danmarks Statistik, som bliver brugt på at forbedre turistmuligheder og se langsigtede investeringsmuligheder. De tal er ekstremt vigtige for branchens videreudvikling. Men de tal vil Airbnb ikke dele, og derfor går Danmark glip af nyttige oplysninger.

Ekspert: Airbnb påvirker ikke hotelbranchen

Langt de fleste Airbnb-udlejninger foregår i København, hvor 19.000 udlejere havde 450.000 gæster fra april 2016 til april 2017.

Ifølge turismeekspert Lise Lyck fra CBS har Airbnb endnu ikke fået en størrelse, hvor det er en decideret trussel med den etablerede turistindustri.

- Som det ser ud i dag, er det et plus, for den mere etablerede del af overnatningerne - som hotellerne - går rigtig godt. Så der er ikke noget med, at Airbnb æder hotellernes indtjening, overhovedet. Det er et ekstra plus.

- Der er heldigvis plads til mange flere turister i Danmark. Og Airbnb får fat i nogle andre typer rejsende, og gæsterne bidrager til samfundsøkonomien på en positiv måde på for eksempel de varer, de køber, siger hun.

Janne Liburd, der er professor og leder ved Center for Turisme ved Syddansk Universitet er enig:

- Vi vælger at tage afsted flere gange end det vi ville have gjort tidligere, fordi der er markant forskel på prisen, om man bor på et hotel eller Airbnb - og så er der forskel på de oplevelser, man får, siger hun.

Sammenlignet med den etablerede branches 50 millioner overnatninger steg antallet af overnatninger med Airbnb i Danmark fra 1,7 millioner til tre millioner fra 2015 til 2016.