Samfund

GUIDE: Sådan beskytter du dig mod kriminelle på nettet

Det er nemt at få stjålet et password eller personlige data - medmindre man ved, hvordan man beskytter sig bedst.

Danskere er de mest sløse​de med it-sikkerheden i Norden.

Det viser en undersøgelse lavet for Danske Bank.

Vores passwords er barnemad for en hacker og vi er med en eksperts ord for "godtroende", mens vi snakker og handler i den digitale verden.

Det sker for andre - ej for mig

- Vi er en smule godtroende. Vi ser desværre, at selv om man godt ved, hvad man skal gøre, så tror man stadig, at det sker for alle andre end en selv, siger Rasmus Thede.

Tal for borgeres it-sikkerhed i Norden

Ønsker at forbedre egen it-sikkerhed?

  • Danmark 79,5 %
  • Sverige 72,7 %
  • Norge 73,7 %
  • Finland 83,6 %

Adgangskode på wi-fi i hjemmet?

  • Danmark 90,2 %
  • Sverige 89,4 %
  • Norge 92,1 %
  • Finland 79,7 %

Anvender fødselsdag eller dele af CPR-nummer i password til email?

  • Danmark 12,0 %
  • Sverige 6,2 %
  • Norge 6,5 %
  • Finland 7,1 %

Anvender families/vens navn i password til email?

  • Danmark 10,1 %
  • Sverige 6,7 %
  • Norge 7,6 % 
  • Finland 6,1 %

Sms eller mail fra en, der udgav sig for at være din bank eller en myndighed?

  • Danmark 56,7 %
  • Sverige 53,8 %
  • Norge 51,0 %
  • Finland 29,7 %

Kilde: Undersøgelse lavet af Userneeds for Danske Bank.

Men faktisk har 57 procent af danskerne oplevet IT-kriminalitet, viser undersøgelsen.

Derfor har vi lavet en guide til, hvordan du sikrer dig mod, at dine oplysninger bliver et slaraffenland for de it-kriminelle.

10 tips til at styrke din digitale sikkerhed

  1. Brug gode passwords

    Brug lange passwords med både tal, tegn og bogstaver og husk at bruge forskellige passwords til forskellige tjenester. Det er aldrig smart at bruge tal eller navne, der har med dig og din verden at gøre - navne, fodboldhold, fødselsdage eller dele af et CPR-nummer. Den slags detaljer er guf for en hacker. Log af hver gang og skift password jævnligt.

  2. Undgå åbne trådløse netværk

    Hvis et trådløst netværk ikke er beskyttet med kryptering, kan en hacker på netværket se, hvad alle andre sender. Selv om du for eksempel kun bruger et åbent trådløst net på en café til at se på en webside, henter din telefon, tablet eller computer måske mail i baggrunden. De trådløse netværk bør mindst beskyttet med kryptering af typen WPA eller WPA2.

  3. Beskyt dine persondata

    Svindlere prøver hele tiden at franarre dig fortrolige data. De sender en mail med et link, der foregiver at lede dig til din bank eller til Skat. Det kaldes 'phishing', for hvis du klikker på linket og indtaster oplysningerne, ender de hos svindlere.

     

    Når du indtaster personlige data på en webside, for eksempel dit cpr-nummer, skal du derfor sikre dig, at domænet er korrekt – fx www.skat.dk og ikke www.dk-skatt.dk. Se efter om websiden krypterer dine oplysninger. Det gør den, når webadressen i browseren starter med 'https' i stedet for 'http'. Din bank og offentlige myndigheder bør ikke sende dig mails med links, du skal klikke på.

  4. Sikkerhedskopier dine data

    Sikkerhedskopier dine dokumenter, din mail, billeder og andre filer med jævne mellemrum. Det sikrer dig mod at miste data, hvis din computer, telefon eller tablet bliver stjålet - eller går i stykker. Brug backupsystemer fra en leverandør, som du ved, du kan stole på.

  5. Pas på flytbare medier

    Det er bedst at undgå USB-nøgler, cd'er og transportable harddiske, hvis de kommer fra en computer, du ikke kender. De kan være inficeret med skadelige programmer. Brug kun fremmede flytbare medier, hvis du selv har godt styr på din computers sikkerhed.

  6. Pas på uopfordrede e-mails

    Du kan ikke være sikker på, at en mail kommer fra den, der står som afsender. Links i mails kan lede dig andre steder hen, end det de umiddelbart viser. Vær derfor varsom med at klikke på links eller følge anvisninger i e-mails, du får tilsendt uopfordret. Åbn ikke vedhæftede filer i mails, du får tilsendt uopfordret. Det gælder også, når en mail ser ud til at komme fra en, du kender.

  7. Hold computer, telefoner og tablets opdateret

    Hackere og skadelige programmer udnytter sikkerhedshuller i programmer, apps og styresystemer. Derfor skal du holde både dine programmer, apps og dit styresystem opdateret. Vælg automatisk opdatering, når du kan, så nye sikkerhedshuller automatisk bliver lukket. Det er især vigtigt, at du får opdateret dine browsere og udvidelser til dem.

  8. Pas på med downloads fra hjemmesider

    Et besøg på en hjemmeside kan smitte din pc eller mac med virus. Risikoen er størst, hvis du ikke har opdateret dine programmer, men der findes også trusler, som udnytter sikkerhedshuller, der endnu ikke er rettet. Tjek at sikkerhedsniveauet i din browser er indstillet, så du altid bliver spurgt, inden du får overført informationer, filer eller programmer til din computer.

  9. Antivirusprogram

    Beskyt dig mod skadelige programmer med et antivirusprogram. Og husk at både computere, telefoner og tablets skal beskyttes mod skadelige programmer. 

  10. Brug din sunde fornuft

    Hvis du modtager en mail eller ser en webannonce med et tilbud, der lyder for godt til at være sandt, er din mistanke formentlig velbegrundet. Brug din sunde dømmekraft til at sortere svindlerne fra. Giv det desuden en ekstra tanke, før du deler information med omverdenen via sociale medier og overvej, hvordan det kan misbruges. Send heller aldrig links og dokumenter videre, som du ikke ved, om du selv kan stå inde for. Og sidst men ikke mindst: Bed om hjælp hos nogen, der ved mere end du selv gør, hvis du er i tvivl.

Kilde: Rådet for Digital Sikkerhed