Godtroende danskere sløser med sikkerheden: De her kodeord skal du nok ikke bruge
At sikre sit password skal være lige så naturligt som at låse sin cykel. - Det skal under huden fra barnsben, mener en ekspert.
Danskerne er dem i Norden, der er mest interesseret i it-sikkerhed.
Men samtidig er vi blandt dem, der ved mindst.
Det viser en ny stor nordisk befolkningsundersøgelse fra Danske Bank.
Danskerne er et folk med tillid
Og det er specielt den tillid, vi er vant til at have til hinanden i vores samfund, som spænder ben for os i den virtuelle verden.
- I Danmark og i Norden er vi supergode til digitalisering. Derudover har vi mange penge mellem hænderne, og vi er vant til at have tillid til hinanden i vores samfund, siger Rasmus Thede, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed.
- Når vi så kommer ud på internettet, hvor vi ikke er hjemme i Danevang men rent faktisk ude i den store verden, så tager vi den tillid med, som vi har til hinanden herhjemme, og det kan godt være farligt, for der er nogle helt andre farer, end der er i vores dagligdag, forklarer han.
Det sker for andre - ej for mig
Det betyder, at danskerne gerne anvender de samme passwords og dermed er dem i Norden, der har færrest at jonglere med i den digitale verden.
Derudover er vi dem i Norden, der oftest bruger familienavne og vores fødselsdag, dele af vores CPR-nummer og navnet på vores favorit-fodboldhold i vores password. Detaljer som er lette at gennemskue for hackere.
- Vi er en smule godtroende. Vi ser desværre, at selv om man godt ved, hvad man skal gøre, så tror man stadig, at det sker for alle andre end en selv, siger Rasmus Thede.
Men faktisk har 57 procent af danskerne oplevet IT-kriminalitet eller forsøg på svindel, viser undersøgelsen lavet for Danske Bank.
Og Peter Kruse, der er teknisk direktør i sikkerhedsfirmaet CSIS, er enig.
- Vi skal blive bedre til at tænke os om og forvente, at internettet er et sted, hvor nogen vil forsøge at udnytte os, siger han.
Danmark er blevet "tvagsdigitaliseret"
Ifølge Rasmus Thede bør man fra politisk side kaste penge efter denne problematik og tage ansvar for, at danskerne lærer it-sikkerhed fra barnsben af.
- Vi bliver nødt til at have det her ind under huden helt fra folkeskolen, sådan at det med at have et godt password eller at låse sin telefon er lige så naturligt for os, som når vi låser vores cykel på gaden, siger formanden for Rådet for Digital Sikkerhed, Rasmus Thede.
Det skal nok komme med tiden. Men det kommer ikke af sig selv.
- I løbet af et årti er vi i Danmark blevet "tvangsdigitaliseret", og det er jo superfint for it-nørder som mig selv, men det er gået alt, alt for hurtigt for mange, til at man har lært at håndtere de farer, der er på internettet, siger han.
Kampagner er langt fra nok
Derfor mener formanden for Rådet for Digital Sikkerhed, at kan man smide penge efter digitaliseringen af danskernes kontakt med det offentlige, kan man også uddanne dem i at håndtere det.
Og kampagner en gang imellem er langt fra godt nok.
- Det er klart, at når man smider så mange penge efter digitalisering, så alle skal bruge nem-ID og digital post, så bliver man også nødt til at smide et stort beløb efter rent faktisk at uddanne danskerne til at tackle det. Og der, synes jeg, det halter, siger Rasmus Thede.