Samfund

Dansk zoo kan blive nødt til at aflive løveunger: - Ni unger er rigtig mange

Specielt de unge hanløver kan være svære at få afsat. fordi der helst kun skal være en han til en løveflok.

Uvidende tumler fem af de ni nyfødte løveunger rundt i Københavns Zoo på Frederiksberg.

Deres mødre, der er søstre, har født dem med to ugers mellemrum - de seneste blev født for to dage siden. 

Men når de bliver omkring et år til halvandet, skal de finde et nyt hjem. I værste fald skal de aflives. Det fortæller Mikkel Stelvig, der er zoolog i Københavns Zoo.

- På et eller andet tidspunkt vil der komme for mange konflikter med forældrene, og så skal vi af med dem, siger han til TV 2.

Mikkel Stelvig håber, at det er muligt at afsætte dem til zoologiske haver rundt omkring i Europa eller i resten af verden, men han er godt klar over, at et kuld på ni løveunger er et stort antal. Og det til trods for at løverne fra naturens side er vant til en kuldstørrelse på fire til fem løveunger.

- Det er sjældent, at vi kan afsætte så mange. Ni unger er rigtig mange, siger han og forklarer, at det lige nu ikke er et problem at have ni løveunger, og at der er plads nok til dem.

Løveunger bidrager til god velfærd

Det er også på grund af den store kuldstørrelse, at zoologen frygter, at det kan blive aktuelt at aflive en eller flere af ungerne.

- Specielt hanner kan være problematiske at komme af med, fordi det helst skal være sådan, at der kun skal være en han til en flok, så der er altid lidt mindre efterspørgsel på dem, siger Mikkel Stelvig og tilføjer:

- Det er klart, hvis der ikke er mulighed for at få afsat dem, må vi i sidste ende være nødt til at aflive dem. Det er selvfølgelig trist, men sådan er det.

En af løveungerne er på vej ud af bagburet.
Her løber løveungerne rundt i Københavns Zoo.

Københavns Zoo har tidligere aflivet løveunger, fordi der opstod for mange problemer med dem i forhold til forældrene og løvevelfærden i flokken. Men selvom de kan blive nødt til at aflive nogle af de nyfødte unger om et års tid, bidrager deres liv med en masse, forklarer Mikkel Stelvig.

- Velfærden hos løverne er det vigtigste. Ungerne skaber en masse liv og beriger løveflokken med deres tilstedeværelse. Selvfølgelig er det hårdt, men det er en naturlig del af være løve.

Zoo fortsætter med at avle løver

En hunløve har ifølge Mikkel Stelvig stort set altid unger. Både i en zoologisk have og ude i naturen. Det betyder, at når hendes unger er store nok og er kommet ud af flokken, er hun endnu en gang klar til at få et nyt kuld.

Det vil derfor få konsekvenser, hvis hunløven ikke fik mulighed for at avle.

- Det ville ændre hende væsentligt. Hun er fra naturens side skabt til at kunne producere unger. Det er en stor del af deres adfærd at lave yngelpleje. Det fylder ret meget. Det vil skabe et andet liv for hende, siger han.

Københavns Zoo vil derfor fortsat lade havens hanløve fortsætte parringen - også selvom det kan betyde, at nogle løveunge kommer til at miste deres liv.

Et stort antal løveunger gør det svært at afsætte dem alle til andre zoologiske haver- Video: Jane Bruun Elkjær