Samfund

Flere børn får ubehagelige beskeder på telefon og tablet: Sådan beskytter du dem

De apps, børn spiller i på telefon og tablet, er et attraktivt sted for farlige voksne. Se her, hvad du kan gøre som mor og far.

​Flere og flere børn oplever, at fremmede kontakter dem, mens de spiller på deres telefoner og tablets, og prøver at lokke dem til at sende udfordrende billeder, spørger om de har kærester - eller om de har lyst til at mødes?

Det er en ubehagelig oplevelse for børn og deres forældre og kan ende med, at børnene forulempes seksuelt på internettet - eller i virkeligheden.

- Vi får rimeligt tit henvendelser fra udbyd­erne om, at "nu er der nok en voksen inde igen", siger Flemming Kjærside, der er politi­kommissær hos Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center.

Flere og flere børn rammes

Hos Børnetelefonen oplever man også, hvordan flere børn henvender sig med ubehagelige korrespondancer, som de har haft i spilchat­fora.

- Den store stigning skyldes både, at det er et stigende fænomen - børn kommer tidligere på nettet i dag og har flere kanaler, hvorpå de er online - men også at børn er blevet mere opmærksomme på at søge hjælp, hvis de oplever noget ubehageligt online, siger børnefaglig konsulent Charlotte Smerup.

Mens man i 2014 havde 72 samtaler med børn, der var blevet seksuelt krænket på internettet, var tallet sidste år mere end fordoblet til 169 samtaler. 

Derfor har TV 2 her samlet en stribe samtale-tips og tekniske tricks til, hvad du kan gøre for, at dit barn ikke havner i kløerne på en voksen, der ender med at forulempe dem seksuelt.

GUIDE Sådan beskytter du dit barn mod sexkrænkelser på nettet

 1. Involver dig i dit barns liv på telefon og tablet

  Spørg hvordan dit barn færdes på nettet. I kan for eksempel snakke om, hvem man skriver sammen med, hvad der er okay at chatte om og hvad man gør, hvis man føler sig presset over de andres adfærd.

 2. Vær nysgerrig

  Som mor og far kan man nemt komme med råd og formaninger. Men stands op og spørg i stedet, hvem børnene snakker med på nettet, og hvad de snakker om.

   

  - Vi skal som forældre lære at sætte os på hænderne og lytte i stedet for at sætte grænser og skælde ud. Undersøgelser viser, at børnene faktisk gerne vil have hjælp, selvom de måske ikke efterspørger den direkte, siger Sanne Lind, der er børnefaglig konsulent hos Børns Vilkår.

 3. Oplev og snak jer gennem spil-apps sammen

  Alt efter hvor gammelt dit barn er, kan I til at starte med benytte spil-apps sammen. Det gør man jo allerede med cykling, før barnet cykler alene i skole for første gang.

   

  Snak om, hvad der sker undervejs.

   

  Derudover kan det ske, at en fremmed skriver over chatten, og at dit barn derfor oplever netop den slags i et trygt selskab.

 4. Slå chatten fra

  Det bedste, du kan gøre, er at snakke med dine børn. Men der er desuden hjælp at hente i en stribe tekniske tricks.

   

  I flere af de populære spil-apps er det muligt at slå chatten fra. Gør det.

 5. Bloker andre apps med chat som snapchat, messenger og instagram

  Men selv om du har deaktiveret chatten, er dit barn desværre langt fra sikret.

   

  Voksne med skumle bagtanker kan prøve at lokke børnene over i andre apps som snapchat og messenger, hvor det er langt nemmere at chatte og sende billeder - og bede dem om at aktivere kameraet.

   

  Men det kan du tage kampen op mod i indstillinger, hvor du kan børnesikre din telefon, således at den spærrer for apps, hvor en groomer kan chatte med dit barn. Du skal selv vælge de apps, det gælder.

 6. Dæk kameraet til

  Det er svært at hacke en smartphones kamera - men det kan ske. Derfor kan du med fordel købe den slags klistermærker, der er beregnet til computer, tablets og telefoner, og blokere for brug af kameraet.

 7. Hvis skaden er sket - hvad gør jeg da?

  Selv om du har snakket med dit barn og sikret jeres telefoner og tablet efter bedste evne, kan det desværre ske, at dit barn ender i kløerne på en groomer - og endda at de oplever at blive krænket seksuelt.

   

  Uanset hvad er det en god idé at melde det til politiet og til spiludbyderen, der er ansvarlig for den spil-app, det skete over.

   

  Er der tale om en ubehagelig chat, hvor en fremmed har spurgt til kys og kærester, kan I snakke om det derhjemme.

   

  Men har dit barn sendt billeder og er bange for, at de ender på nettet, eller endda mødtes med groomeren, er det en god idé at snakke med en psykolog.

Kilder: Børns Vilkår og Codan.