Samfund

13-årig kinesisk pige skal i dag hjemsendes uden mor og dansk stedfar: Jeg er bange

Den 13-årige kinesiske pige Yiming Liu skal forlade Danmark i dag - både familie og politikere håber, beslutning omstødes i sidste øjeblik.

Den kun 13-årige Yiming Liu skal i dag pakke kufferten og forlade Danmark. Det er på trods af, at hendes kinesiske mor og danske stedfar bor i Silkeborg, hun går i dansk skole og er i gang med at lære dansk.

Alligevel har 13-årige Yiming Liu ifølge Udlændingestyrelsen ikke ”mulighed for at opnå en sådan tilknytning til Danmark, at der er grundlag for en vellykket integration”. Derfor har myndigheden givet afslag på familiens ansøgning om at blive familiesammenført.

Pigen skal være ude af landet i dag - efter at have fået afslaget for en uge siden.

Yiming Liu frygter at blive hjemsendt.

- Jeg er bange. Jeg har mine bedste venner her, og jeg er bange for at skulle undvære min mor, siger Yiming Liu, der kom til Danmark den 25. september 2016.

Her søgte hendes mor og stedfar om familiesammenføring, og allerede den 1. oktober startede Yiming Liu i dansk skole.

Yiming Liu udvises i dag Video: Carl-Emil Søe

Dansk stedfar: Jeg føler mig som flygtning i mit eget land

Yiming Lius stedfar Kjeld Gaard-Frederiksen er meget ked af den behandling, som familien har fået af systemet.

- Det er fuldstændig grotesk, at man kan skille mor og barn ad. Jeg føler mig nærmest som flygtning og forbryder i mit eget land, fordi jeg er gift med en udlænding.

Kjeld Gaard-Frederiksen køber ikke Udlændingestyrelsens argument om, at det ikke er muligt at integrere Yiming Liu i det danske samfund.

- Jeg er en dansk statsborger, der har giftet mig med en udlænding. Selvfølgelig kan hendes mindreårige barn integrere sig. Yiming Liu er en fantastisk pige, der har den her kinesiske disciplin og arbejdsmoral, siger Kjeld Gaard-Frederiksen, der vil vende sagen med sin advokat, hvis afgørelsen ikke bliver omstødt i dag.

Politikere tager sagen op

Det er ikke kun i familiens hus i Silkeborg, at sagen har vakt opsigt. Den politiske debat har også raset, siden afgørelsen om Yiming Luis udsendelse kom i sidste uge. Tirsdag erklærede byrådet i Silkeborg deres støtte til Yiming Lui, og på Christiansborg kigger de også på sagen.

- Det er altid sådan, at når man laver lovgivning, så laver man det for flertallet. Det er klart, at den her sag stikker ud. Det ligner ikke en traditionel sag, og den her 13-årige pige ligner ikke en, som vi ikke ønsker at have i Danmark. Derfor afventer jeg, hvad Udlændingenævnet beslutter, og derefter tager jeg beslutning om, hvad der er rigtigt at gøre lovgivningsmæssigt, siger medlem af Udlændinge- og Integrationsudvalget Britt Bager (V).

Socialdemokraternes folketingsmedlem Thomas Jensen mener også, at udvisningen virker uhensigtsmæssig.

- Yiming Liu startede på Hvinningdalskolen den 1. oktober sidste år, og efter sommerferien kan hun starte i 7. klasse, fordi hun på rekordtid har lært dansk. Det understreger for mig, at den her 13-årige pige er fuldt ud integrationsbar i Danmark og bør blive familiesammenført med sin mor og stedfar, siger medlem af Folketinget Thomas Jensen (S).

REGLERNE DER RAMMER YIMING LIU

Krav om grundlag for vellykket integration:
Efter bestemmelsen i udlændingelovens § 9, stk. 16, kan der stilles krav om grund-lag for vellykket integration, hvis:
Side 3 af 7

  • barnets anden forælder fortsat bor i barnets hjemland eller et andet land, hvor også barnet bor
  • barnet er fyldt 8 år

Kilde: Udlændingestyrelsens afslag på familiesammenføring

Over 5000 har skrevet under til støtte for Yiming

Historien om den 13-årige pige Yiming Liu fra Silkeborg har også fået mange menige borgere til at reagere på, hvad flere mener, er urimeligt.

Forældrene til Yimings klassekammerater har startet en underskriftsindsamling for den 13-årige pige. I skrivende stund, onsdag morgen, har mere end 5.200 skrevet under.

- Det er en følelse af afmagt. Vi står med en pige, som, vi føler, allerede er integreret i det danske samfund, men som alligevel får trukket tæppet væk under sig ved at blive udvist på et grundlag, der er så tyndt, som jeg aldrig har set før, siger initiativtager til underskriftindsamlingen Dannie Kjeldgaard.

Hvis Yiming Liu sendes til Kina, så er planen, at hendes mor i første omgang tager med. Herefter må familien overveje deres muligheder for at bo sammen eventuelt i Tyskland.