Farlig kemi: De her produkter undgår eksperterne

Forskere, der arbejder med hormonforstyrrende stoffer, tager deres forholdsregler og undgår en række specifikke produkter i hverdagen. 

Vi er alle sammen konstant udsat for stoffer, der kan være hormonforstyrrende.

De kan gemme sig i gulvet under vores fødder, i fugemassen langs panelerne, i emballagen om vores fødevarer eller i cremen, vi smører i ansigtet om morgenen.

Stofferne kan altså være svære at komme udenom, og derfor bruger flere forskere deres egen baggrundsviden til at undgå en række produkter, der indeholder mistænkte stoffer.

- Skal jeg ud i solen i lang tid, tager jeg solcreme på, men jeg er begyndt at bruge hat og holde mig i skyggen for at undgå så meget solcreme, fordi der er mistanke om, at der er hormonforstyrrende stoffer i mange UV-filtre, fortæller eksempelvis Anna-Maria Andersson, der forsker på Rigshospitalets afdeling for Vækst og Reproduktion og er leder af Center for Hormonforstyrrende Stoffer til Videnskab.dk

Skadelige stoffer i dåser

Når det gælder fødevarer, tager Anna-Maria Andersson også visse forholdsregler for at undgå potentielt skadelige stoffer.

- Indersiden af mange metaldåser er dækket af et beskyttende lag, der ofte indeholder stoffet Bisphenol A, der er hormonforstyrrende. Det kan være umuligt at gennemskue, om en dåse indeholder Bisphenol A indvendigt. Derfor køber jeg for eksempel gerne flåede tomater på glas i stedet, siger hun.

En anden forsker har også taget sin viden om hormonforstyrrende stoffer med sig hjem i sit eget køkken.

- Jeg undgår for eksempel teflonpander, fordi man bruger perfluorerede stoffer, der er mistænkte for at være hormonforstyrrende og er meget svære at udskille fra kroppen. Man bruger også ofte den type stoffer i pizzabakker og på indersiden af mikroovns-popcorn, fordi stofferne giver en overflade, der skyer både fedt og vand, siger eksempelvis professor Ulla Hass, der forsker i gruppen for Molekylær- og Reproduktionstoksikologi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Køb svanemærkede produkter

Det er meget svært helt at undgå hormonforstyrrende stoffer i vores hverdag, påpeger hormonforsker Hanne Frederiksen.

- Mange solcremer indeholder kemiske UV-filtre, som mistænkes for at være hormonforstyrrende, men UV-filtre bruges også i mange andre forbrugerprodukter, for eksempel i vægmaling og møbeltekstiler, for at beskytte selve produktet mod sollys. På den måde kan vi ikke skærme os 100 procent ved at fravælge specifikke produkter, siger hun.

For at være bedst muligt beskyttet mod hormonforstyrrende stoffer i dine dagligdagsprodukter kan du vælge svanemærkede produkter, lyder opfordringen fra Marie Louise Holmer, der er AC-tekniker i Miljøstyrelsen.

- Svanemærkede produkter må ikke indeholde noget fra listen over mistænkte stoffer, siger hun til Videnskab.dk.

Derudover kan det være en god idé at købe økologiske varer for at undgå sprøjtemidler, fordi nogle af dem er mistænkt for at være hormonforstyrrende, forklarer Ulla Hass fra DTU.