Samfund

Ville ikke stoppe med at arbejde - så blev han fiskemand

Jens Ove Petersen er en af mange ældre, der har valgt at arbejde længere. Det er en positiv effekt af tilbagetrækningsreformen, mener Dansk Industri.

64-årige Jens Ove Petersen har levet af at sælge fjernvarmerør det meste af sit liv. Men for tre måneder siden tog hans karriere en drejning, da han startede som fiskemand hos Ryans Fisk og Vildt i Fredericia.

Den virksomhed, han indtil da havde solgt fjernvarmerør for, flyttede til udlandet. Men Jens Ove Petersen var ikke klar til at gøre en ende på sit arbejdsliv.

- Jeg føler, jeg har en del år i mig endnu. Jeg kan da godt mærke, at kræfterne ikke er, som da man var 30. Men så længe det fysisk kan lade sig gøre, så vil jeg gerne arbejde, siger han.

19 procent flere ældre i arbejde

Jens Ove Petersen er bare en af de mange ældre, der bliver længere på arbejdsmarkedet. En undersøgelse foretaget af Dansk Industri viser, at der er 208.033 danskere over 60 år på det danske arbejdsmarked lige nu.

Det er 32.500 flere end i 2013 - en stigning på 19 procent.

Ifølge underdirektør i Dansk Industri, Steen Nielsen, skyldes udviklingen i første omgang tilbagetrækningsreformen fra 2011, hvor efterlønsalderen blev sat op fra 60 til 62 år. 

- Det har fået mange til at sige, at ’når nu vi ikke kan komme på efterløn, så tager vi et år eller to mere i jobbet’. Samtidig ser det også ud til, at nogle af dem, der er lidt ældre – og faktisk har ret til efterløn - udskyder beslutningen om efterløn. Så det har haft en god effekt, siger han til TV 2.  

- Det er dejligt at have et arbejde at stå op til

Jens Ove Petersen havde ret til at gå på efterløn, da han måtte stoppe med at sælge fjernvarmerør. Alligevel tog han en beslutning om at finde sig et nyt arbejde. Derfor er det ikke muligt for ham at gå på efterløn nu – men i dag er det også mere af lyst end af nød, at han arbejder.

- Jeg vil ikke stoppe med at arbejde. Jeg synes, det er dejligt at have et arbejde at stå op til – og jeg er utroligt glad for, at jeg fik mulighed for at komme herud til Ryan.

Fire ud af ti af de nye jobs, der er skabt siden 2013, er blevet besat af folk som Jens Ove Petersen, der er fyldt 60 år. Det skaber begejstring hos Ældre Sagen. Men organisationen har svært ved at få øje på, at tilbagetrækningsreformen har haft en god effekt, sådan som Dansk Industri mener. 

- Der er nogen, der har haft et psykisk hårdt eller fysisk nedslidende arbejde, som bliver fanget i det her. Der mangler nogle muligheder for, at de kan trække sig helt eller delvist ud af arbejdsmarkedet på en værdig måde, siger direktør i Ældre Sagen, Bjarne Hastrup.

Vi skal tilpasse os de ældre

Bjarne Hastrup forklarer også, at de i Ældre Sagen forventer, at der kan opstå nogle vanskeligheder i forbindelse med, at flere ældre prioriterer jobbet frem for pensionen. For arbejdsmarkedet er ikke indrettet godt nok til dem.

Blandt andet er der mange seniorer, der må sende væsentligt flere ansøgninger af sted, før de kommer til samtale, end deres yngre konkurrenter.

- Lige som vi for 20 år siden indrettede arbejdsmarkedet efter familier, skal vi nu indrette det for seniorer nu. Virksomheder og organisationer skal vågne op og se, at den arbejdskraft, der primært bliver tilført de næste mange år, er fra seniorer. Derfor må vi sørge for, at de kommer hurtigere til jobsamtaler og også tilpasse arbejdsmarkedet, så det passer til dem socialt, siger Bjarne Hastrup.

Erfaring og selvstændighed

Hos Ryans Fisk og Vildt i Fredericia prioriterer de seniorer frem for yngre ansatte. Indehaver Ryan Kristensen forklarer, at det er dem, der har haft et langt arbejdsliv, der passer bedst ind i hans firma. 

- De kommer hver dag, og de kan tage ansvar ude ved kunderne. Der er ikke så meget ringen hjem, de tager selv beslutningerne, og de er gode til at arbejde selvstændigt. Det har vi brug for, siger Ryan Kristensen. 

Det er en holdning, de er glade for hos Dansk Industri. For de ældre har været helt afgørende for den fremgang, der har været i beskæftigelsen de seneste år, mener underdirektør Steen Nielsen. 

- De ældre har erfaring og er i mange tilfælde rigtig dygtige – og dermed attraktive for virksomhederne. Der er brug for folk på arbejdsmarkedet, og der er det kun kærkomment, at de ældre vælger at blive længere.

Står det til Jens Ove Petersen, så stopper han ikke med at arbejde lige foreløbigt.

- Jeg har ikke planer om at stoppe inden for de næste to-tre år. Hvis Ryan han kan bruge mig, så vil jeg blive her, siger han.