Samfund

Nyt dansk studie: Chokolade kan nedsætte risikoen for hjerteflimmer

Et stykke chokolade om dagen mindsker øjensynligt risikoen for ustabil hjerterytme og dermed hjerteanfald, viser ny, dansk forskning.

Et dansk studie, som i den seneste uge er omtalt i flere store internationale medier - blandt andet Los Angeles Times og Science Daily - viser, at chokoladeindtag i moderate mængder kan nedsætte risikoen for ustabil hjerterytme og dermed hjerteanfald.

Studiet er baseret på en stor dansk-canadisk-amerikansk helbredsundersøgelse, hvor 55.502 danskere i alderen 50 til 64 - cirka 26.000 mænd og cirka 29.000 kvinder - har givet forskerne oplysninger om blandt andet deres kost og helbred.

TV 2 har talt med en af medforfatterne, Martin Berg Johansen, statistiker ved Aalborg Universitetshospital. Han bekræfter, at resultaterne tyder på, at et moderat chokolade-indtag kan nedsætte risikoen for hjerteflimmer.

20 procent mindre risiko

I undersøgelsen blev danskernes indtag af chokolade inddelt i forskellige kategorier - fra moderat til stort indtag.

Han fortæller, at personerne, der indtog fra to til seks portioner om ugen, ifølge resultaterne havde lavere risiko for hjerteflimmer. I forhold til de danskere, der enten spiste ingen eller kun meget lidt chokolade, var der tale om en formindsket risiko på 20 procent.

Ifølge Martin Berg Johansen var der dog ingen yderligere effekt ved at spise endnu større mængder chokolade end de ugentlige seks portioner.

Ifølge Videnskab.dk er alle 55.502 danskere en del af befolkningsundersøgelsen ’Kost, Kræft og Helbred’.

Forsøgspersonerne svarede på en række spørgsmål om deres kost, da de blev en del af undersøgelsen i årene mellem 1993 og 1997.

Forskere fra universitetshospitalerne i Aalborg og Aarhus samt forskere fra USA og Canada har deltaget i studiet.