Samfund

Hylder forhadt kunstværk: - Genialt, ville ønske jeg selv havde fundet på det

Et kontroversielt kunstværk i Aarhus deler vandene.

Et kunstværk i et område af Mindeparken i Aarhus har skabt stor forargelse.

Græs, træer og buske i området er nemlig blevet malet i rød og hvid akrylmaling som led i Aros Kunstmuseums udstilling ’The Garden’.

Og mens politikere og borgere står i kø for at tage afstand fra kunstværket, gnider naturvejleder og museumsinspektør ved Naturhistorisk museum i  Aarhus Morten D. D. Hansen sig i sine hænder.

- Det er simpelthen et genialt kunstværk. Jeg ville ønske, jeg selv havde fundet på det, siger han til TV 2.

Han tager ikke stilling til udseendet af det kontroversielle kunstværk, men er stærk tilhænger af det budskab, som værket repræsenterer.

Nemlig at fremme opmærksomheden omkring, hvordan mennesker behandler naturen og kloden.

- Jeg kan ikke selv nå ud til den brede befolkning med budskabet om, at naturen ødelægges på daglig basis. Det ender som regel som petitstof, når det tages op i medierne, siger Morten D. D. Hansen og fortsætter:

- Når der så er en kunstner, der maler med lidt maling i en tilfældig have, så er hr. og fru Danmark ved at gå ud af deres gode skind. Det er komisk.

Kalder ministeren i samråd

En af de politikere, der ikke kan se formålet med tyske Katharina Grosses kunstværk, som kunstneren bag værket hedder, er Mette Hjermind Dencker (DF).

Hun har kaldt miljøminister Esben Lunde Larsen (V) i samråd, hvor hun vil have svar på ministerens holdning til kunstværket i Aarhus, hvor grænsen ifølge ministeren går i forhold til kunst, og hvad ministeren vil gøre for, at der ikke laves kunst af samme art andre steder i Danmark.

- Jeg synes, at det er en kæmpe skæmmelse af naturen, at man smider maling et sted, hvor der bor fugle og insekter, siger hun til TV 2.

Et argument, som Morten D. D. Hansen ikke kan se fornuften i.

- Sikke noget vrøvl. Hun slår flere insekter ihjel, når hun kører en tur i sin bil. Det er ikke til fare for naturen, at man smider lidt maling udover en have i Aarhus, siger han.

Fik stor opmærksomhed

Kunstværket fik for alvor opmærksomhed, da et Facebook-opslag fra brugeren Tine H. Jorgensen blev lagt op lørdag.

Her delte hun sin utilfredshed med, at det grønne område er blevet ”indkapslet i giftig maling”.

Et opslag, der i skrivende stund er blevet delt over 5000 gange.

Kristian Würtz, der er rådmand for teknik og miljø i Aarhus Kommune og har været med til at give tilladelse til værket, står ved sin beslutning om at tillade værket.

- Jeg synes ikke, at det er hærværk. Jeg synes, det er et kunstværk. Det, der er vigtigt at sige, er, at der ikke sker nogen varig miljømæssig skade. Den her maling er ikke farligere end den, du bruger hjemme i stuen. Når malingen bliver fjernet igen, når udstillingen er slut, så er der ikke noget problem tilbage, siger han til TV 2.

Værket blev malet i weekenden, og det er dermed intentionen, at borgere kan vandre rundt i det. Når udstillingen på et tidspunkt skal lukke ned igen, har Aros Kunstmuseum lovet at sørge for at få gjort rent efter sig - blandt andet ved hjælp af et firma, der står for specialhåndtering af affaldet.