Samfund

Ældre over 60 hitter på arbejdsmarkedet: Her er fordelene og ulemperne

Personer over 60 år besidder både stabilitet, erfarenhed og menneskekundskaber, siger forsker.

Antallet af personer over 60 år i arbejde er stigende. Det viser en analyse foretaget af Dansk Industri.

Ifølge analysen er beskæftigelsen for personer over 60 år steget med 32.500 siden 2013. Dermed er der nu 208.033 danskere over 60 år i beskæftigelse. Det er en stigning på 19 procent.

Ifølge Henning Jørgensen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, er der mange fordele ved at have ældre på arbejdspladsen.

Han peger især på erfaring som en af de vigtigste kompetencer hos de ældre.

- Erfarne medarbejdere er helt afgørende for, at det kan hænge sammen i en virksomhed.

En myte, at de ældre er bagud

Henning Jørgensen køber ikke argumentet om, at de ældre er bagud i forhold til at følge med i den teknologiske udvikling.

- Det er langt hen ad vejen en myte, at folk over 60 år skulle være bagud på det område. Det er noget, vi alle sammen kan dygtiggøre os i. Det er fordomme, der skal nedbrydes, siger han.

Erik Bjørksted, der er cheføkonom hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, er enig i, at det er vigtigt, at videreuddanne de ældre, så de fortsat holder sig relevante for arbejdsmarkedet.

- Hvis du er oppe i årene, kan der være udfordringer i forhold til opkvalificering. Fremadrettet bliver det vigtigt, at vi har fokus på at opkvalificere dem, der er på arbejdsmarkedet. Så man er rustet til den teknologiske udvikling, siger han.

Dygtige, stabile og erfarne

Henning Jørgensen peger på, at der er langt flere fordele end ulemper ved at bibeholde de ældre på arbejdsmarkedet.

- De er dygtige efter et langt liv på arbejdsmarkedet, og så er de frem for alt erfarne. Erfaringen er både vigtig, når det handler om at løse opgaver, men også når det handler om at introducere nye medarbejdere for arbejdet, siger han.

Der er også samfundsøkonomiske fordele at hente ved at holde på de ældre, siger Erik Bjørksted.

- Vi har mange unge på skolebænken. Det gør, at der kan være huller, der skal udfyldes. Der er det en fordel, at de ældre bliver i arbejde i længere tid.

Største svaghed er de ældres syn på dem selv

Ifølge Henning Jørgensen er det største problem i forhold til at få de ældre i arbejde deres syn på dem selv:

- De ældres største svaghed er, at de ofte påtager sig den offerrolle, som omverdenen har skabt omkring dem. I stedet for at købe den fortælling, burde de bruge deres energi på at udvikle sig - og lade være med at spejle sig i omverdenens opfattelse.

Steen Nielsen, der er underdirektør i Dansk Industri, der står bag undersøgelsen, kalder det en kæmpe succes, at de ældre har lyst til at være længere på arbejdsmarkedet, og at virksomhederne kan bruge dem.

- Det er vigtigt for dansk økonomi, for vi har brug for folk, der vil tage en ekstra tørn. Her betyder de ældre medarbejdere rigtig meget – det er jo dem, der har fået 40 procent af de nye jobs, der er blevet skabt de seneste år. Dermed er de ældre medarbejdere helt afgørende for den fremgang vi har haft i beskæftigelsen de seneste år.