Samfund

Kunstner overmaler dansk park: - Det er forfærdeligt

Er det kunst eller hærværk? Socialdemokratisk politiker vil have svar på, hvem der har givet tilladelse til opsigtsvækkende kunstprojekt.

- Jeg synes, det er forfærdeligt. Det er noget af det grimmeste, jeg nogensinde har set.

Sådan siger Heidi Gadegaard Kristensen om det kunstværk, der lige nu indhyller træer, buske og græs i et område af Mindeparken i Aarhus i rød og hvid akrylmaling.

Kunstværket er en del af Aros Kunstmuseums udstilling ’The Garden’, der er rykket udendørs, og det er her, kunstner Katharina Grosse er begyndt at akrylmale naturen til fleres store forargelse – heriblandt Heidi Gadegaard Kristensen.

Hun tog ned for at se på værket efter at have læst et Facebook-opslag fra brugeren Tine H. Jorgensen, der delte sin utilfredshed med, at det grønne område er blevet ”indkapslet i giftig maling”, som hun skriver det. Facebook-opslaget har fået mere end 2800 reaktioner.

- Jeg er godt klar over, at kunst godt må provokere, men det her er et stykke, vi alle sammen skal se på, og det er forfærdeligt, at man gør det mod naturen. Det er synd, siger Heidi Gadegaard Kristensen om det nu lyserøde område.

Direktør: Reaktioner er større end nødvendigt

Udstillingen er en del af Aros Kunstmuseums nye triennale, som er en kunstfestival, der skal holdes hvert tredje år.

- Jeg forstår, at folk reagerer, men hvis de har læst lidt mere om de materialer, vi bruger, og hvad vi gør med området bagefter, så synes jeg, reaktionerne er lidt større end nødvendigt, siger direktør Erlend Høyerstein.

Netop nu bliver værket malet, dernæst bliver det åbnet, så alle kan vandre rundt i det, og når udstillingen på et tidspunkt skal lukke ned igen, har Aros Kunstmuseum lovet at sørge for at få gjort rent efter sig, blandt andet ved hjælp af et firma, der står for specialhåndtering af affaldet.

Socialdemokratisk byrådspolitiker vil have svar

Formanden for Teknik- og Miljøudvalget i Aarhus Kommune, Ango Winther (S), kræver en forklaring på kunstværket.

- Vi går og laver planer for at bevare grønne miljøer, og hvis man så giver tilladelse til sådan nogle kunstværker med det til følge, at ting i naturen går til, det, synes jeg, er helt vildt, siger Ango Winther til TV2 ØSTJYLLAND.

Mandag er der møde i udvalget, og her vil Ango Winther forsøge at få opklaret, hvem der har givet tilladelse til kunstværket.

Naturen kan godt klare lidt tæsk

Seniorforsker ved Aarhus Universitets Institut for Bioscience og Biodiversitet Rasmus Ejrnæs er dog ikke så bekymret for det grønne område i Mindeparken.

- Nu er det jo ikke noget kæmpestort område. Naturen har godt af at få lidt tæsk en gang i mellem. Det giver et andet liv end det, vi dyrker, når vi dyrker haver, og når vi dyrker parker, siger han.

Han ser et stort potentiale i at få nulstartet naturen, når der engang skal ryddes op efter kunstværket.

- Når nu det hele bliver skrabet af bagefter, så starter naturen forfra, og så kunne vi faktisk få en ret fed natur på lige præcis det her sted, siger han.