GO'

For 54 år siden blev hun født med alvorlige misdannelser: - Staten skal sige undskyld

Anette Jørgensen har svære fosterskader efter sin mors brug af medicinen talidomid under graviditeten. Nu skal sagen debatteres i Folketinget.

Hun har ingen knæ, hun går dårligt og har for korte arme og ben. 

54-årige Anette Jørgensen har gennem hele livet levet med de skader, hun pådrog sig, da hun var kun et foster i sin mors mave. 

Hun er et af de børn, som blev født misdannede som følge af brugen af det kemiske stof thalidomid - et godkendt lægemiddel fra det vesttyske lægemiddelfirma Chemie Grünenthal - som blev brugt hyppigt af gravide i begyndelsen af 60'erne. 

I dag kæmper hun og fem andre for at få en erstatning og en officiel undskyldning fra den danske stat.

- Jeg kæmper for, at sandheden kommer frem, og at vi thalidomider her i Danmark får en anerkendelse og en kompensation for den fortielse, som blev lavet for 54 år siden, siger Anette Jørgensen i Go' aften Danmark.

Flere myndigheder har tidligere afvist at tage sagen op, men Anette Jørgensen og Foreningen for de Neurosedynskadede har ikke givet op, for mandag tages sagen op til debat i Folketinget.

Hvis politikerne kan blive enige, kan det sætte punktum for en sag, der har kørt i årevis.

Kom på markedet i 1960

Selve præparatet, der bærer det kemiske navn thalidomid, kom på det danske marked omkring i 1960.

Thalidomid var et lægemiddel, der blev givet til gravide kvinder for at fjerne kvalme, nervøsitet og søvnløshed, og vejen til markedet var kort. Angiveligt blev produktet ikke testet i særlig høj grad, før det kunne findes på hylderne på landets apoteker.

I 1962, et år inden Anette Jørgensen blev født, blev risikoen ved thalidomid beskrevet i Ugeskriftet for Læger, men advarslen nåede aldrig  længere end til lægestanden.

De danske sundhedsmyndigheder valgte ikke at dele advarslen. Over artiklen stod: "Omtale i dagspressen frabedes".

I Ugeskiftet for Læger fra februar 1962 advarer sundhedsmyndighederne første gang for thalidomid. Dog når advarslen ikke længere end til lægerne.

Så da Anette Jørgensens mor tog pillerne mod sin morgenkvalme, kendte hun ikke til bivirkningerne.

Og ligesom andre gravide var hun en hyppig bruger af lægemidlet. 

- Hun er gået ud i sit skab eller ned til apotekeren for at købe de her piller og har spist dem i den bedste mening, siger Anette Jørgensen.

Selv børn kunne spise dem

Derfor mener Anette Jørgensen, at hun og alle andre, har krav på en undskyldning.

- Jeg blev født i det tidsrum, hvor man kendte til konsekvenserne af brugen af de her piller, og alligevel lod man det blive på markedet uden at fortælle om dem, siger hun.

- Man lancerede dem jo på den måde, at selv børn kunne spise dem. Det var et mirakelmiddel. Så alle havde dem. Alle havde dem i hjemmet, fortæller Anette Jørgensen.

Anette Jørgensen som barn.

Anette Jørgensen har betalt en høj pris for pilleforbruget.

Hun har tre fingre på hænderne, ingen knæ og har svært ved at bevæge sig. Bare det bare det at bestige en stol kræver store anstrengelser for hende.

- Jeg kan ikke bare gøre, hvad jeg har lyst til. For jeg har brug for hjælp. Når jeg går på gaden, så bliver jeg stoppet, og folk vil have en snak om, hvorfor jeg ser sådan ud. Det er fint nok. Det giver jeg gerne, men jeg er altid til offentlig skue, siger hun.

Da Anette Jørgensen blev født, troede lægerne ikke, hun ville overleve, så de førte hende væk fra hendes mor.

I lande som Sverige, England og Tyskland har man anerkendt, at staten bærer et ansvar for brugen af thalidomid, men ifølge  Anette Jørgensen mangler de danske myndigheder fortsat at stå ved det, som hun mener, de har gjort - og give en officiel undskyldning.

Vi havde to minutters taletid

Anette Jørgensen

- Vi har været i dialog med politikere, og vi har været i Folketinget et par gange, og vi bliver spist af med, at hvis de giver os, så skal de også give alle mulig andre. Men måske er det meget rimeligt, at man giver de steder, hvor man har begået nogle kæmpe fejl, siger Anette Jørgensen.

Fakta: Thalidomod

Thalidomod var et mildere sove- og kvalmestillende middel, som kom på markedet i Europa omkring 1960. Pillen var effektiv mod morgenkvalme, og blev derfor hyppigt brugt af gravide kvinder. Bivirkningen viser sig at medføre svære fosterskader i form af misdannede eller manglede ekstremiteter - som eksempelvis en arm eller et ben.

Kilde: Wikipedia

Tidligere har Ellen Trane Nørby skrevet i en mail til TV 2, at hun ikke kan lave om på fortiden og med tilbagevirkende kraft tage smerten fra de berørte. Hun kan heller ikke yde retfærdighed til de mennesker, som er blevet udsat for hændelserne.

- Tages der i denne sag skridt til en særlig kompensation, åbnes for præcedens herfor i et ukendt antal sager, hvor der også er sket ulykkelige skader, men hvor der heller ikke foreligger et ansvarsgrundlag, lød det fra ministeren i 2016.

I begyndelsen af 2017 fik Anette Jørgensen lov til at fremlægge sagen for politikerne fra Sundhedsudvalget i Folketinget.

- Det foregik på den måde, at vi havde to minutters taletid, og så skulle vi ellers stå til rådighed for spørgsmål. Bagefter fik vi den samme sang, som vi har fået hele tiden: "Nej, vi kan ikke gå ind i denne her sag".

- Vi får at vide, at sagen er forældet, og så tænker jeg bare: "Forældet? Vi er i de her kroppe, så hvordan kan den være forældet, når vi stadig er her?", slutter Anette Jørgensen.