Samfund

Problemer med uvaskede gæster i mange danske svømmehaller

Ikke alle er lige gode til at vaske sig, før de hopper i bassinet. Derfor må flere svømmehaller nu skrue op for klorindholdet i vandet.

Før danskerne springer i svømmebassiner landet over, skal de vaske sig i omklædningsrummet. Med sæbe og uden badetøj på.

Men de regler ser mange badegæster bort fra, skriver dr.dk.

DR P4 København har talt med flere svømmehaller i hovedstadsområdet, som alle oplever, at mange svømmeres hygiejne ikke er optimal.

Flere af svømmehallerne mener, at det handler om, at folk er blevet mere blufærdige og ikke har lyst til at bade side om side med andre.

I Værløse Svømmehal har man forsøgt at imødekomme det ved at bygge separate båse og købe lændeklæder. Men på trods af det, er hygiejnen stadig ikke i top. Derfor må de nu hælde mere klor i vandet for at holde bakterieindholdet nede.

- Når der går beskidte personer i bassinet, så bruger vi mere klor. Og det er selvfølgelig uheldigt, for det er ikke sundt for kroppen at blive udsat for al den klor, siger Pia Lundgaard Jensen, der er daglig leder i Værløse Svømmehal, til DR.

Hygiejneproblemer flere steder

Også Slagelse Svømmehal har oplevet problemer med beskidte badegæster, mener morgensvømmeren Jørgen Stegman.

I et indlæg i Sjællandske tidligere på måneden påpeger han, at soldaterne fra Gardehusarkasernen ikke vasker sig ordentligt, før de springer i bassinet.

- Der er åbenbart en kultur blandt landets Jens’er, som gør, at man ikke tør vise sig over for hinanden uden badebukser på, og det besværliggør jo, at man kan vaske sig de steder, hvor der nok er mest behov, skriver han.

Gentagne henvendelser fra Jørgen Stegman har fået svømmehallen til at indskærpe over for delingsførerne, at deres soldater skal vaske sig ordentligt. Det fortæller Christian Abildgaard, der er leder af idræt, fritid og faciliteter i Slagelse Kommune.

Klor er usundt for øjne og indeklima

Når badegæsterne bader med badetøj på eller slet ikke går under bruseren, vokser risikoen for, at bakterier fra eksempelvis armhuler, hår og skridt havner i badevandet. Derfor må svømmehallerne i takt med, at problemet med beskidte gæster vokser, bruge mere klor i vandet for at dræbe bakterierne.

Det skaber bekymring hos Dansk Hydraulisk Institut, der er en forskningsorganisation med speciale inden for vandmiljø og kemikalier.

Den øgede mængde klor i vandet er nemlig usund og kan give røde øjne og dårligt indeklima i svømmehallen, siger forsknings- og udviklingschef Morten Møller Klausen til P4 København.