GO'

Her er Danmarks nye fødevare-mærke

Fremover skal du kigge efter et, to eller tre hjerter, når du handler ind.

Der eksisterer mere end ti forskellige logoer, når det kommer til dyrevelfærd, og nu lancerer Miljø- og Fødevareministeriet endnu et nyt mærke, nemlig 'det statslige dyrevelfærdsmærke'.

Det nye mærke er inddelt i tre niveauer - et hjerte, to hjerter og tre hjerter. Det nye mærke vil give forbrugerne lov til at tænke på dyrevelfærd på deres indkøbstur dyrevelfærd - også selvom man for eksempel ikke har råd til at købe økologisk.

For at få det nye mærke, skal produktet leve op til fem krav.

 1. Søerne skal være fritgående
 2. Grisene skal have krølle på halen. Halerne skal være hele - ingen halekupering og ingen halebid
 3. Mere halm som rode- og beskæftigelsesmateriale og til redebygning
 4. Mere plads
 5. Maksimal transporttid - otte timer

Forvirrende mærker

Ikke alle er glade for det nye mærke. For endnu et mærke vil forvirre, mere end det gavner, mener Forbrugerrådet Tænk - og faktisk er halvdelen af supermakederne slet ikke med i ordningen. Coop (Superbrugsen, Irma, Kvickly, Fakta) nægter at bruge det nye mærke, de har nemlig deres eget mærke 'Det Gode Staldliv'.

- Problemet med det nye mærke er, at der i forvejen findes mange mærker på dyrevelfærdsområdet, siger Lars Pram, der er direktør for Forbrugerrådet Tænk.

Det er Miljø- og Fødevareminister, Esben Lunde Larsen, dog uenig i. Han mener, at det er nødvendigt med et statsligt tiltag.

- Det jeg synes er vigtigt er, at forbrugerne får et statsligt anerkendt mærke, og det håber jeg over tid, er det, der kommer til at dominere i supermarkederne, siger Esben Lunde Larsen.

Helt kort så er det i første omgang svinekød, der får det nye mærke. I næste bølge følger pålæg og æg, og i næste runde igen fjerkræ, oksekød og kalvekød.

Sat i forhold til produkter uden mærket (standard), ser kravene for det nye mærke således ud:

Forskellen er dog ikke stor nok, mener Forbrugerrådet Tænk. Niveauet for det laveste niveau, synes de er for lavt.

Faktisk mener Forbrugerrådet Tænk, at mærket vil vildlede forbrugerne, så de tror, at de køber stor dyrevelfærd, selvom produktet kun har ét hjerte. Og det er at pynte produkter med lånte fjer, siger Lars Pram.

Han bakkes op af Dyrenes Beskyttelse.

- Der er ikke præcise krav til plads eller mængden af halm og rodemateriale, og intet tyder på, at det vil gøre en nævneværdig forskel for grisene, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.

Derudover skriver de blandt andet, at slagtesvin i forvejen kun må transporteres under otte timer i Danmark.

- Der er altså ikke tale om en velfærdsforbedring, skriver Dyrenes Beskyttelse på deres hjemmeside.

Det nye dyrevelfærdsmærke kan findes på svinekød fra næste uge af.

Hvad betyder dyrevelfærdsmærkerne?

 1. Ø-mærket

  Statens mærkning

  Som forbruger skal du kunne stole på, at de Ø-mærkede varer du køber, rent faktisk også er økologiske. Derfor er der regler, mærkning og omfattende kontrol. Det danske røde Ø-mærke kan du finde på økologiske produkter, der er helt eller delvist produceret i Danmark, eller som er pakket her i landet. Det sidste kan for eksempel være økologiske appelsiner, der er lagt i plastikposer på en virksomhed i Danmark.

  Kilde: okologi.dk

 2. Et privat mærke for Friland-producenten, eget af Danish Crown, der tæller cirka 800 producenter og sælger sig med, at "dyrevelfærd er i højsædet".

  "FRILANDSGRIS® kommer til verden i en hytte på marken. Alle søer er fritgående – og grisene har rig mulighed for at boltre sig på marken. Smågrisene fravænnes soen efter minimum 5 uger, hvorefter de flyttes til stalde med masser af strøelse. FRILANDSGRIS® har altid adgang til udendørsarealer i form af løbegårde. FRILANDSGRIS® er sikret et liv med krølle på halen, frisk luft og lidt ekstra plads til omsorg."

  Kilde: friland.dk

 3. Dyrevelfærd - Det Gode Staldliv

  Coops egen mærkning

  COOP har i efteråret 2016 lanceret deres eget dyrevelfærdsmærke på mælk, svine-, kyllinge- og oksekød. Det er inddelt i fire niveauer (1-4 hjerter), og COOP har selv været ude at sige, at de stiller højere krav til dyrevelfærden end det nye statslige dyrevelfærdsmærke.

  "Mærkningen sker med 1 til 4 hjerter, hvor 1 hjerte kun gives, hvis dyrevelfærden ligger markant over dansk lovgivnings krav om opdræt af dyr, og hvor 4 hjerter går til den ekstraordinære indsats. Den almindelige standardproduktion tæller ikke med. Der skal være gjort en forskel for dyrevelfærden for at kunne gøre sig fortjent til mærkningen."

  Kilde: dyrevelfærd.coop.dk

 4. Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse

  Dyrenes Beskyttelses eget mærke

  "Mærket "Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse" er din guide til god dyrevelfærd i køledisken. Det ejes af Dyrenes Beskyttelse, som siden 1992 har arbejdet for flere produkter med god dyrevelfærd i dansk detailhandel.

  Mærket garanterer ordentlige forhold i produktionen og sikrer, at alle dyr altid har adgang til udearealer og aldrig transporteres over 8 timer fra start til slut."

  Kilde: Dyrenes Beskyttelse

 5. Den Go'e Gris / Bonholmergrisen osv.

  Danish Crowns mærkning

  Bornholmergrisen, Den Go'e Gris, Antonius, Løgismose - Smagen af frihed: De er allesammen private producent-mærkninger, som alle signalerer høj dyrevelfærd, uden at det nødvendigvis stemmer med officielle kriterier.

  "DEN GO’E GRIS® er en velfærdsgris kendetegnet ved trivsel og kvalitet. Der er bl.a. stillet krav til grisenes krydsning, at de har halmstrøelse og 30 % mere plads i staldene end traditionelle grise. DEN GO’E GRIS® er født og opvokset hos specielt udvalgte danske landmænd."

  Kilde: danishcrown.dk