Her er Danmarks nye fødevare-mærke
Fremover skal du kigge efter et, to eller tre hjerter, når du handler ind.
Der eksisterer mere end ti forskellige logoer, når det kommer til dyrevelfærd, og nu lancerer Miljø- og Fødevareministeriet endnu et nyt mærke, nemlig 'det statslige dyrevelfærdsmærke'.
Det nye mærke er inddelt i tre niveauer - et hjerte, to hjerter og tre hjerter. Det nye mærke vil give forbrugerne lov til at tænke på dyrevelfærd på deres indkøbstur dyrevelfærd - også selvom man for eksempel ikke har råd til at købe økologisk.
For at få det nye mærke, skal produktet leve op til fem krav.
- Søerne skal være fritgående
- Grisene skal have krølle på halen. Halerne skal være hele - ingen halekupering og ingen halebid
- Mere halm som rode- og beskæftigelsesmateriale og til redebygning
- Mere plads
- Maksimal transporttid - otte timer
Forvirrende mærker
Ikke alle er glade for det nye mærke. For endnu et mærke vil forvirre, mere end det gavner, mener Forbrugerrådet Tænk - og faktisk er halvdelen af supermakederne slet ikke med i ordningen. Coop (Superbrugsen, Irma, Kvickly, Fakta) nægter at bruge det nye mærke, de har nemlig deres eget mærke 'Det Gode Staldliv'.
- Problemet med det nye mærke er, at der i forvejen findes mange mærker på dyrevelfærdsområdet, siger Lars Pram, der er direktør for Forbrugerrådet Tænk.
Det er Miljø- og Fødevareminister, Esben Lunde Larsen, dog uenig i. Han mener, at det er nødvendigt med et statsligt tiltag.
- Det jeg synes er vigtigt er, at forbrugerne får et statsligt anerkendt mærke, og det håber jeg over tid, er det, der kommer til at dominere i supermarkederne, siger Esben Lunde Larsen.
Helt kort så er det i første omgang svinekød, der får det nye mærke. I næste bølge følger pålæg og æg, og i næste runde igen fjerkræ, oksekød og kalvekød.
Sat i forhold til produkter uden mærket (standard), ser kravene for det nye mærke således ud:
Forskellen er dog ikke stor nok, mener Forbrugerrådet Tænk. Niveauet for det laveste niveau, synes de er for lavt.
Faktisk mener Forbrugerrådet Tænk, at mærket vil vildlede forbrugerne, så de tror, at de køber stor dyrevelfærd, selvom produktet kun har ét hjerte. Og det er at pynte produkter med lånte fjer, siger Lars Pram.
Han bakkes op af Dyrenes Beskyttelse.
- Der er ikke præcise krav til plads eller mængden af halm og rodemateriale, og intet tyder på, at det vil gøre en nævneværdig forskel for grisene, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.
Derudover skriver de blandt andet, at slagtesvin i forvejen kun må transporteres under otte timer i Danmark.
- Der er altså ikke tale om en velfærdsforbedring, skriver Dyrenes Beskyttelse på deres hjemmeside.
Det nye dyrevelfærdsmærke kan findes på svinekød fra næste uge af.