Ekspert forklarer: Læringsstile er vejen til dygtigere børn
Børn tager ny viden ind på vidt forskellige måder. Ved at hjælpe børn til at finde deres læringsstil, kan man sætte turbofart på læringen.
Læring er ikke bare læring.
Det blev tydeligt på Drengeakademiet i Esbjerg Kommune, hvor 34 skoletrætte drenge på 12 dage formåede at hæve deres faglige niveau betydeligt.
Drengenes skema stod nemlig på fysisk aktivitet, differentieret undervisning og klare daglige mål.
Og så var en af hemmelighederne bag det opløftende resultat akademiets fokus på individuelle læringsstile.
- Jeg ser læringsstile som en vej til hjernen. Vi har allesammen en "motorvej", som er den måde, vi lærer bedst på, men hvis vi får alt vores viden ind via små "grusveje", så går det langdommere og vil ikke sidde fast. Derfor handler det om at finde sin "motorvej" og bruge den, siger Svend Erik Schmidt.
Han er ekspert i læringsstile og har selv været indover undervisningen på Drengeakademiet.
De færreste er direkte bevidste om, hvordan deres børn lærer bedst, men med en række simple råd kan forældre faktisk gøre en hel del for at stimulere deres børns lyst og evne til at lære.
Længere nede i artiklen er der konkrete råd til, hvordan du kan hjælpe dit barn efter læringsstil.
To blikke på alting
Grundlæggende har alle mennesker en foretrukken måde at tillære sig ny viden på - enten i detaljer eller som en helhed.
Det vil ifølge Svend Erik Schmidt sige, at vi intuitivt enten foretrækker, at nyt komplekst stof bliver præsenteret i et system, med faste strukturer - de kaldes analytikere - eller med et klart relaterbart formål fra starten, så stoffet kan ses i en større sammenhæng - de kaldes holister.
- De analytiske børn passer godt ind i den traditionelle skole, for de bliver motiverede af tydelige anvisninger. De holistiske børn er dem, der spørger "Hvorfor skal jeg lære det?" og er vildt hurtige og skarpe, når det gælder, men også hurtigt mister interessen, siger han.
Det betyder derfor meget, at forældre forstår deres barns tilgang til verden, når de laver lektier eller hjælper barnet.
- De fleste børn bliver tillært at være analytiske, fordi det i en vis grad kræves i skolen med skemaer og planer, men hvis de får lov at bruge deres "motorvej", kan deres læring accelereres, siger Svend Erik Schmidt.
Sanserne er vejen til læring
Udover de to overordnede måder at lære på, har sanserne også en stor indflydelse på læring.
Der findes fire grene af læringsstile: De visuelt orienterede - dem, hvis hjerne suger bedst til sig via synssansen, auditivt orienterede - dem, som lærer bedst via høresansen, taktilt orienterede - dem, som lærer bedst ved at bruge følesansen og kinetisk orienterede - dem, som skal bevæge kroppen, for at aktivere læringen mest.
Finder børnene den rigtige indgang til deres hjerne, så kan det have stor indflydelse på deres skolegang, fortæller Svend Erik Schmidt.
- Det er bevist, at læringen opleves sjovere, og du husker det langt bedre, hvis du har lært noget via sin stærkeste læringsstil. Så kan man ikke bare huske det til eksamen, men også om tre år, siger han.
Se gennemgangen af de forskellige sanse-børn herunder.
Ikke kun for børn
Cirka 37 procent af alle børn er visuelle af natur, 25,5 procent er taktile, 25,5 procent er kinetiske og kun 12 procent er auditive.
Selvom de fleste tillærer sig, at være mere analytiske og skruer ned for behovet for at være aktiv, så hænger ens læringsstil ved resten af livet.
Derfor kan det sagtens give mening at tænke metoderne ind i 3.g-afgangseksamenslæsningen eller kvantemekanikundervisningen på universitetet.
- Det er selvfølgelig meget oplagt med en legende tilgang til læring i de små klasser. Der bliver det lidt sværere, når man bliver ældre, men hvis man for eksempel skal memorere 50 grundstoffer og deres bindinger udenad, så kan man godt lave nogle quizzer, fysiske stafetter eller lignende uden at det bliver rød stue, siger Svend Erik Schmidt.
- Vi ved fra tidligere forsøg, at gymnasieelever har stor gavn af alternativ læring. De får langt færre fejl end hvis de bare sidder og skriver svarene ned. Nogle elever føler sig lidt flove, fordi det virker barnligt, men når det så viser sig, at de klarer sig godt, så er den barriere nedbrudt, siger han.
Han understreger dog, at læringsstile er bedst, når det kommer til det såkaldte "rugbrødarbejde":
- Det er godt til at lære metoder og udenadslære, men på de højere taksonomiske niveauer, hvor man skal analysere, så kan man ikke altid lege sig til det. Men så har man en god basis af viden at bygge videre på, siger han.