Desperate husejere til regeringen: - Lad os nu skyde fredet fugl

Fuglene skriger 16 timer i døgnet og ødelægger beboernes nattesøvn.

Lisbeth og Ole Sundall er enige om, at de har købt drømmehuset i Vamdrup nær Kolding. 

- Vi har faktisk byens bedste grund, siger Ole Sundall.

De sidder i husets have, hvor det ofte er helt umuligt at føre en samtale. Bare to meter fra parrets grund er der nemlig intet mindre end 29 rågereder. Går man lidt længere væk, er der endnu flere.

- De skriger konstant. Hele tiden. De er virkelig træls at høre på, siger Lisbeth Sundall. 

Morgenvækning klokken 4.30

Rågerne larmer normalt 16 timer i døgnet, og Lisbeth og Ole er langt fra de eneste, der er plaget af dem. 

Der er nemlig kommet dobbelt så mange råger i Kolding Kommune de seneste år, og specielt byen Vamdrup er hårdt ramt.

Hvis vi skyder de voksne, så er der ikke nogen til at passe på ungerne i reden

Jonas Nørgaard, jæger

- Du prøver virkelig at lægge dig om på den anden side og tænke på noget andet, så du kan sove fra skrigene, men det er næsten en umulighed, siger Lisbeth Sundall og tilføjer, at skrigene typisk vækker parret omkring halv fem om morgenen.

Skyder 100 rågeunger på en dag

Rågerne er en fredet fugl i Danmark, og derfor må de normalt ikke skydes. Men netop nu, hvor det er yngletid, må landets jægere godt gå efter de nyudklækkede unger i en periode på to uger.

- Hvis vi skyder de voksne nu, er der ikke nogen til at passe på de unger, der er oppe i reden. Så det er den mest etiske måde at gøre det på, fortæller Jonas Nørgaard.

Han jager ofte på Mols, hvor han skyder rågerne, når han må. Det kan hurtigt blive til op mod 100 rågeunger på en dagen.

- Det er jo fint at have råger, det er en spændende fugl, men vi skal prøve at holde kolonien nede, så den ikke vokser. Så når man er på jagt, og der tilfældigvis er en rågekoloni, så er det lidt en pligt at hjælpe til, siger Jonas Nørgaard.

Vil have regeringen til at ændre reglerne

I Vamdrup får Lisbeth og Ole Sundall hjælp af en lokal jæger, der skyder rågeunger ved deres grund. Men parret vil gerne kunne gå mere drastisk til værks og enten fjerne rederne eller få lov at skyde de voksne også.

Derfor har de skrevet et brev til Koldings borgmester i håb om, at han vil tage sagen op med regeringen, og at de vil ændre fuglenes fredning.

Borgmester Jørn Pedersen lover at prøve at finde en løsning med både Kommunernes Landsforening og Miljøministeriet.

I mellemtiden må parret nøjes med at glæde sig over, at kolonien i det mindste skrumper lidt nu, hvor jægerne må skyde ungerne. 

- Nu får de i hvert fald ikke unger til næste år, siger Ole Sundall og peger på et par døde fugle, den lokale jæger står med. 

- Men han må gerne tage flere, tilføjer han.