Samfund

Rasmus Kragh er kommet sikkert til lejr på Mount Everest efter farligt forsøg

Den danske bjergbestiger ville nå toppen af verdens højeste bjerg uden kunstig ilt, men måtte opgive kort fra toppen.

Rasmus Kragh er onsdag ankommet til Base Camp på 5200 meters højde af bjerget Mount Everest i god behold. Det skriver han i et opslag på Facebook.

- Her til eftermiddag (onsdag, red.) er jeg endelig kommet helt ned til Base Camp, skriver han.

Tidligere på ugen forsøgte at han nå toppen men måtte vende om blot 250 meter fra målet. Siden har han klatret ned ad bjerget fra lejr til lejr.

- Den 22. (mandag, red.) overnattede jeg i min camp i 7700 meter og fra tidlig morgen til sen eftermiddag den 23. (tirsdag, red.) kæmpede jeg mig ned ad bjerget i selvsamme storm, som fik mig til at vende om dagen inden, skriver Rasmus Kragh.

Har det godt, men er udmattet

Han nåede ned til den såkaldte Advanced Base Camp på 6400 meters højde.

- De sidste par døgn har været en hård rejse fra skyerne i næsten 8600 meter, hvor jeg vendte om, og nu ned til 5200 meter, hvor jeg netop er kravlet i soveposen i mit telt, skriver Rasmus Kragh.

- Jeg har det med andre ord godt, selv om jeg naturligvis er virkelig udmattet.

Rasmus Kragh har forsøgt at nå toppen uden brug af kunstig ilt. Han ville være første dansker til at begå den bedrift, hvis ikke en storm var kommet i vejen 250 meter fra toppen.

Otte bjergbestigere omkommet

Onsdag i sidste uge blev fire personer fundet døde i deres telt på bjerget. Dermed har ialt otte personer mistet livet på Mount Everest siden sidste weekend.

Weekendens hændelser er de mest dødelige i bjergets historie, siden en lavine for to år siden bragede gennem base camp og dræbte 18 personer.