Medarbejdere sygemeldt i stor stil pĂĄ grund af smerter

Smerter koster flere medarbejdere deres job, viser en ny undersøgelse.

Næsten fire ud af ti 3F-medlemmer har meldt sig syge pĂĄ jobbet en eller flere gange pĂĄ grund af smerter inden for det seneste ĂĄr. 

Det svarer til, at cirka 100.000 rengøringsassistenter, jord- og betonarbejdere, murere og andre medlemmer af 3F har været sygemeldte pĂĄ grund af smerter i for eksempel ryg eller knæ. 

Hvert tyvende medlem af 3F har endda været i så stort et smertehelvede, at de har været nødt til at sygemelde sig fra arbejdet ti gange eller mere.

Det viser en helt ny undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for fagforbundet 3F. Undersøgelsen er gennemført blandt 1.010 3F-medlemmer. Ud af den 39 procent, der har været sygemeldt meldt smerter, har de fleste været det en til tre gange. Det drejer sig om 30 procent.

3F: Det er nedslĂĄende

Næstformand i 3F Tina Christensen kalder det nedslående, at så mange ufaglærte og kortuddannede 3F’ere hver eneste dag må stemple ud af arbejdsmarkedet, fordi de plages af slid og smerter forårsaget af arbejdet.

- Det er påtrængende at få gjort noget ved de store helbredsproblemer, som mange lønmodtagere slås med, fordi de har et fysisk hårdt arbejde, siger hun.

Tillidsmand i det ĂĄrhusianske firma Hustømrerne, Mads Lambæk, mener ogsĂĄ, at det haster med en sundhedsindsats overfor lønmodtagere med fysisk nedslidende arbejde. 

- Rigtig mange af mine kolleger klager over dĂĄrlig ryg og smerter i knæene og mĂĄ jævnligt melde sig syge en dag eller to. Det er simpelthen slid, siger han. 

3Fs undersøgelse stemmer overens med en netop offentliggjort undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Den viser, at andelen af lønmodtagere, der har smerter flere gange ugentlig på grund af jobbet er steget fra 31,1 til 35,6 procent fra 2012 til 2016.

Andelen af lønmodtagere, der ifølge NFA har svært ved at udføre deres arbejde på grund af smerterne er i samme periode vokset fra 4,4 til 5,5 procent. De faggrupper, der er hårdest ramt, er også blandt 3F’s medlemsgrupper, nemlig malere, gartnere, kokke og tjenere.