Samfund

S undrer sig efter overfald: - Overraskende, at der ikke for længst er strammet op

Seks marokkanske asylansøgere under 18 år fra Asylcenter Gribskov er sigtet for røveriforsøg og grov vold mod et ungt par.

Hvordan kan seks unge marokkanske asylansøgere fra Asylcenter Gribskov frit færdes ude om natten og ifølge politiets sigtelse begå røveriforsøg og grov vold mod et ungt par på Stormbroen ved Christiansborg i København?

Det er det spørgsmål, Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen nu sender videre til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

-  Vi skal sørge for, at de ikke frit kan bevæge sig rundt om natten. Det går simpelt hen ikke, at de kan løbe ud midt om natten uden opsyn i asylcentret, hvor de befinder sig, siger Trine Bramsen.

Politiet anholdt natten til lørdag de seks drenge,  en på 16 og to på 15, samt tre, der er under den kriminelle lavalder på 15, efter et ungt par blev overfaldet foran Christiansborg. Alle seks er senere løsladt, men politiet sigter dem stadig for røveriforsøg og grov vold.

Bramsen undrer sig

Trine Bramsen undrer sig over, problemet ikke er blevet løst for længst.

- Det er overraskende for mig, at der ikke for længst er strammet på vilkårene for unge asylansøgere. Det har vi drøftet med Inger Støjberg ved en tidligere lejlighed, siger Trine Bramsen.

Martin Henriksen, udlændingeordfører for Dansk Folkeparti (DF), ønsker at gå endnu længere. Han oplyser til TV 2, at partiet vil fremsætte lovforslag i Folketinget, der vil indebære udgangsforbud om natten - fra klokken 21 eller 22 til klokken syv eller otte om morgenen - for asylansøgere.

 - Vi vil også have udgangsforbud om natten for asylansøgere. Så kan og må de ikke forlade de asylcentre, hvor de befinder sig. De forslag skal sikre, at vi kan undgå disse forfærdelige episoder, siger Martin Henriksen til Ritzau.

DF kan muligvis hente opbakning fra et af regeringspartierne i sagen.

I en mail til TV 2 skriver den konservative rets- og udlændingeordfører Naser Khader "det er jeg ikke afvisende overfor".

Røde Kors har ingen kommentarer

Det er Røde Kors, der driver Asylcenter Gribskov, men her ønsker man ikke at kommentere sagen - i en sms til TV 2 henviser Caroline Madsen, regionsleder og daglig leder på Center Gribskov, til Klaus Nørskov, pressechef hos Røde Kors.

- Vi har ingen kommentarer. Vi må henvise til politiet, siger Klaus Nørskov til TV 2. Røde Kors ønsker ikke at oplyse noget om  reglerne for udgang om aftenen og natten for børn på Center Gribskov.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har ikke lørdag mulighed for at stille op til et tv-interview på TV 2. Men i en mail til TV 2 kalder hun det "forkasteligt", at asylansøgere udnytter systemet.

- Det er aldeles forkasteligt når asylansøgere udnytter os til at begå kriminalitet. Derfor vedtager vi i næste uge sammen med bl.a. S og DF nye strammere regler, skriver Inger Støjberg, der meget gerne hører ideer til flere stramninger.

- Skulle andre partier i øvrigt have forslag til yderligere stramninger over for uledsagede mindreårige asylansøgere, hører jeg meget gerne om det, skriver Inger Støjberg.