Samfund

Flertal vil straffe eksamenssnyd hårdere: Gymnasielærer fandt snydere på nettet

Et politisk flertal vil nu straffe elever hårdere, når de snyder til eksamen. Gymnasielæreren Julian Bybeck Tosev satte sig for at afdække metoderne.

Hvis det er et par årtier eller mere siden, at man selv gik i gymnasiet, så kan det måske være svært at forstå, hvordan man kan snyde til skriftlige eksamener.

I de gode gamle dage, hvor man skrev eksamen i hånden eller fik farmands stationære computer med dertilhørende printer, der virkede mindst hver anden gang, kørt til gymnasiet bag i familiens Toyota Camry, var der nemlig ikke alverden, man kunne gøre for at snyde.

Men i dag foregår de skriftlige eksamener med fuld internetforbindelse på elevernes egne lynhurtige laptops, og det har medført en stor stigning i systematiseret eksamenssnyd.

- Det er meget nemt at finde en hjælper på nettet, og det har eleverne styr på, siger Julian Bybeck Tosev, der er lærer på Herlev Gymnasium.

Eleverne har styr på snyd

Han har personligt undersøgt, hvordan snyderiet foregår. Han fandt frem til en Facebook-gruppe, hvor eksamenssnyd bliver udbudt og efterspurgt. Her udgav han sig for at være en gymnasieelev, der var stærk i matematik.

- Så var der en 5-6 elever, der skrev til mig og sagde, at de skulle til eksamen nu her, og om ikke jeg kunne hjælpe dem. Og eleverne foreslår selv, hvordan det skal foregå, fortæller han til TV 2.

Eleverne laver på forhånd en aftale med en person, der kan skrive deres eksamensopgave for dem. Når det så er tid til eksamen og eleven får udleveret opgaven, bliver den sendt til hjælperen, der skriver opgaven, mens eleven sidder i eksaminationslokalet og foregiver at arbejde.

- Det vil tit foregå via Dropbox, hvor man deler et dokument. Det kan også ske på mail eller med OneDrive i Word. Eleverne har totalt styr på det her, fastslår Julian Bybeck Tosev.

Indehaveren af fixminopgave.dk mener kun, man behandler symptomer ved at sætte straffen for eksamenssnyd i vejret. Video: Esben Christensen

- Vil presse eleverne endnu mere

Forligspartierne bag gymnasiereformen har nu besluttet sig for at bekæmpe den stigende eksamenssnyd. Alle andre partier end Enhedslisten og Alternativet er blevet enige om at stramme straffen for snyd, så elever nu kan smides ud af gymnasiet ved gentagen fifleri. Det mener Julian Bybeck Tosev ikke løser problemet.

Og på det punkt er han faktisk enig med en af bagmændene til snydeindustrien. Frederik Drews driver siden fixminopgave.dk, som leverer færdige eksamensopgaver til pressede studerende.

- I stedet for at indføre sanktioner skulle de fokusere på det egentlige problem, som er det øgede fokus på karakterer. Det stresser eleverne enormt meget, og så længe det er sådan, vil der være nogen, der vil snyde, siger han til TV 2.

Han har efter eget udsagn ikke startet sin service for at tjene penge, men for at skabe fokus på det problematiske system og for at hjælpe specialisterne i gymnasiet - forstået som dem, der er meget stærke på eksempelvis naturvidenskab, men får et dårligt gennemsnit på grund af de andre fag.

- Specialisterne har ikke den rette adgang til de uddannelser, de ønsker. De bliver pressede i kampen mod generalisterne. Og de her højere straffe vil presse dem endnu mere, siger Frederik Drews.