Samfund

6-årig kan have reddet liv: Nu bliver han hyldet

Dreng brugte en mobil uden simkort til at ringe 1-1-2. Nu kan han have været med til at redde sin fars liv.

Fredag aften tog en uventet drejning, da en seksårig dreng var alene hjemme med sin far.

Hans far fik det pludseligt meget dårligt. Men i stedet for at gå i panik, holdt drengen hovedet koldt. Han tog sin mobil frem og ringede 1-1-2. Det fortæller Brian Eriksson, der er operationschef hos Hovedstadens Beredskab, til TV 2. 

- Det er ganske exceptionelt, at han er i stand til at gøre det i en alder af seks år. Det er ret flot.

Hans heltegerning har derfor fået beredskabet til offentligt at rose drengen for sit opkald.

- 6-årig er dagens helt! 112 opkald til Hovedstadens Beredskab fra dreng, der var alene med sygdomsramt voksen. Stor ros herfra!

6-årig ringede fra mobil uden simkort

Drengen ringede til alarmcentralen omkring klokken 21.30. Her opgav han deres hjemadresse - dog havde den 6-årige lidt problemer med at forklare, hvor familien helt præcist boede.

Da ambulancen kom frem til stedet, stod det klart, at der var behov for ambulancehjælp. Operationschefen kan dog på nuværende tidspunkt ikke sige noget om den voksnes tilstand.

1-1-2-guide for børn

  • Spørg en voksen, før du ringer, hvis du kan.
  • Er der ingen voksen, så ring til 1-1-2 og fortæl, hvad der er sket. Prøv at beskrive nøjagtig, hvad der sker, og hvor det er sket.
  • Svar på det, du bliver spurgt om og fortæl dit navn, adresse og telefonnummer.

Det er også vigtigt, at forældre tager en snak med ders børn om, hvornår de skal ringe 1-1-2. Forklar dem, at de skal ringe 1-1-2:

  • I nødstilfælde for at tilkalde politi, brandvæsen eller en ambulance.
  • Hvis de ser en ulykke.
  • Hvis nogen har slået sig alvorligt.
  • Hvis de ser en ildebrand.

Han fortæller dog, at han er særlig betaget af en ting: Måden drengen ringede til alarmcentralen på.

- Han har ringet fra en gammel mobil uden simkort. Den kan stadig ringe 1-1-2, men vi kan ikke identificere noget nummer. Det er ret usædvanligt, siger han.

- Han har helt sikkert vidst, hvad han skulle, og hvad det drejede sig om.

Lær dit barn at ringe 1-1-2

Ifølge Brian Eriksson er drengen et godt forbillede for andre børn. I takt med at de fleste af dem har en mobiltelefon eller en legemobil, som var tilfældet i denne sag, kan de være med til at gøre en forskel. De skal blot vide hvordan.

- De kan absolut lære det. Det er der ingen tvivl om. Det er blot op til forældrene at forklare dem, hvad de skal gøre i en lignende situation, siger han.

En af de ting, forældre kan gøre, er at installere 1-1-2-app'en på deres børns mobil. Hvis man ringer op fra app'en, vil ens position og adresse automatisk blive sendt til alarmberedskabet. Derudover skal forældrene også lære, hvordan børnene åbner mobilen.

- Forældrene skal tage en dialog med deres børn. Det giver meget god mening at gøre det. Børnene skal vide, hvor de er, og de skal kunne fortælle, hvad der er sket, siger Brian Eriksson.

Derudover forklarer operationschefen, at det også er vigtigt, at forældrene fortæller barnet, at man skal ringe til alarmcentralen og få hjælp, hvis man er sammen med én, der kommer til skade, eller som man pludselig ikke kan få kontakt til.

Har drengen været med til at redde sin fars liv?

Det er svært at sige. Men det er ikke umuligt, at han har reddet liv.