Samfund

Poul eller Paul: Hvorfor egentlig ændre navn? Her er fem grunde

Rekordmange danskere skiftede navn sidste år. Men hvorfor? Eksperter giver her fem bud.

Pønser du selv på at skifte navn? Læs hele guiden til, hvordan du gør i bunden af artiklen.

Flere og flere danskere vælger at skifte navn.

Det er især vores fornavn, vi gerne vil gøre noget ved, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik over de mest populære navneskift ifølge Kristeligt Dagblad.

Susanne vil hedde Sanne. Poul bliver til Paul. I alt fik 4779 danskere et nyt fornavn sidste år, hvilket er det højeste antal navneskift siden 2007.

Ifølge Birgit Eggert, som er navneforsker og lektor på Københavns Universitet, er der fem overvejende grunde til, at danskerne vælger at skifte navn.

For det første er der en stærk sammenhæng mellem ens navn og ens identitet.

- Hvis man føler, der ikke er en kobling mellem den person, man er, og det navn, der står i passet, så kan det i nogle tilfælde skabe så stor personlig utilfredshed, at man føler sig nødsaget til at skifte navn, siger Birgit Eggert.

Der går logistik i navneskiftet

Der kan også ligge logistiske overvejelser bag, mener lektoren.

- Så er der dem, der ikke direkte er utilfredse med deres navn, men som altid er blevet kaldt noget andet, og fordi man ikke ønsker uoverensstemmelser, så vælger man at skifte navn, siger Birgit Eggert.

Andre oplever en generel utilfredshed med sit liv og vil gøre noget for at ændre det.

- Fordi navnet er tæt knyttet til ens identitet, kan man starte på en frisk ved at skifte navnet ud, siger Birgit Eggert.

Hun forklarer, at det oftest er af denne årsag, at folk søger hjælp hos en numerolog, og det billede genkender Alberthe Toft godt. Hun er selv numerolog og uddanner desuden nye til jobbet.

- De fleste, som kommer hos mig, er utilfredse med et eller andet i deres liv. Der er noget, som ikke fungerer for dem. Uanset om de har et fantastisk liv med et perfekt job, hus og børn, så føler de et behov for at rette op på den indre følelse af, at der er noget, som ikke fungerer, siger Alberthe Toft.

Bøllen Brian skifter navn

Navneforskeren Birgit Eggert peger på en fjerde årsag til at skifte navn. 

- Hvis man for eksempel skifter tro, eller der på anden vis sker en markant ændring i ens identitet, så giver det også mening at skifte navn. Det kan for eksempel være muslimske Muhammed, der hellere vil hedde Martin, fordi han føler sig mere vestlig, siger hun.

Og afslutningsvis er der også dem, der bare er trætte af at have et navn, der er så tæt forbundet med en stereotyp, at folk på forhånd dømmer dem uden at kende dem indgående. 

- Et navn som Brian bliver jo tit associeret med en bølle, og derfor findes der mænd, som føler, det er nødvendigt at skifte til et mere neutralt navn, siger Birgit Eggert.

Bliv klogere på, hvordan du skifter navn herunder:

Sådan skifter du navn

  1. Du kan digitalt søge om at ændre navn på borger.dk ved at logge på med NemID. Du kan også søge om navneændring i det sogn, du bor i.

  2. Prissatsen er i 2017 er 480 kroner for at få ændret navn. I to tilfælde er det gratis at ændre navn: I forbindelse med en vielse eller hvis et barn under 18 år skal ændre navn, fordi forældene ændrer deres.

  3. Når du ændrer navn, skal du bestille et nyt sundhedskort - det gule sundshedsbevis. Det koster i 2017 195 kroner. Undtagelsen for dette er dog, hvis du skifter navn i forbindelse med en vielse. Dit nye sundhedskort bliver automatisk fremsendt til dig, efter du har registreret dit navneskift.

  4. Selvom du ændrer dit navn, behøver du ikke bestille nyt kørekort og pas. Begge dele er nemlig gyldige, indtil de udløber. Hvis du alligevel vil have nyt kørekort, skal du søge et duplikatkørekort. Og det nye pas kan også genbestilles på almindelig vis - men først når din navneændring er blevet registreret.

borger.dk