Samfund

Nye tal: Næsten hver tiende teenager vil dø af tobak

9,3 procent af alle, der i dag er mellem 11 og 17, skal forvente at dø af rygning, skriver Sundhedsstyrelsen i orientering til Folketinget.

9,3 procent af alle, der i dag er mellem 11 og 17 år, skal forvente at dø af tobak.

Det fremgår af en skriftlig orientering, som Sundhedsstyrelsen netop har afleveret til Folketingets Sundhedsudvalg, skriver Politiken lørdag. 

Leif Vestergaard Pedersen, direktør for Kræftens Bekæmpelse tager afstand fra de nye tal.

- Det er jo skræmmende. Hver eneste dag er der 40 børn, der starter med at ryge. Det giver en kæmpe belastning for de unge, når de bliver ældre, siger han til TV 2.

Også professor Morten Grønbæk, der er formand for det uafhængige Vidensråd for Forebyggelse, kalder det »frygteligt«. 

- Så længe vi har rygere i Danmark, behøver vi ikke tale om andet i forhold til danskernes sundhed. Vi mangler visionære politikere, der tør tale om det, der er væsentlig - en hurtig begrænsning af tobak, siger han til Politiken. 

Sundhedsstyrelsens estimat dækker over, at de syv ungdomsårgange ender med at få et varigt rygemønster, som det hos de nuværende 17-årige. Kræftens Bekæmpelse dokumenterede tidligere på året, at andelen af unge ryger vokser. 

LA og DF vil ikke genere rygere

Tidligere sundhedsminister Sophie Løhde (V) ønskede en røgfri generation i 2030. Røgfri skoletid, forbud mod røg på erhvervsskolers matrikler og dialog med detailhandlen var blandt initiativerne i kræftplan 4.

Men hverken Liberal Alliance eller Dansk Folkeparti vil begrænse eller genere rygerne. 

- Den information, I nu kommer med, er vigtig at få ud til børn og unge, så de tager det ansvar på sig. Men jeg tror ikke på, at det hjælper, hvis vi forbyder rygning. Så bliver det mere interessant. Jeg håber, at børn og unge lader være med at starte, men vi skal ikke straffe alle andre rygere, siger Liselott Blixt (DF), der er formand for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg, til Politiken. 

Skriftlig oplyser sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V):

- Tallene understreger, hvor usundt det er at ryge, og hvor vigtig regeringens ambition om at få en røgfri generation i 2030 er. Og så viser svaret også, at hvis børn og unge holder op med at ryge, inden de bliver 18, så er risikoen for at dø af tidligere rygning praktisk taget væk. Vi skal altså have de unge til enten at stoppe med at ryge eller aldrig gå i gang, og det skal Sundhedsstyrelsens kommende kampagne fra Kræftplan 4, der netop er målrettet unge, blandt andet medvirke til.