Samfund

Tre dømt til forvaring på samme dag - Kundby-pigen kan blive den fjerde

Usædvanligt, at så mange idømmes en af landets strengeste straffe på samme dag. Men det kan være tilfældigt, siger juraprofessor.

Hvis det står til anklageren i den meget omtalte Kundbysag skal den 17-årige tiltalte torsdag eftermiddag idømmes forvaring.

Forvaring

Forvaring blev indført i den danske straffelov i sin nuværende form i 1973.

Det beskrives som en foranstaltning og ikke en egentlig straf.

Skal man dømmes til forvaring efter straffelovens paragraf 70 skal tre kriterier være opfyldt:

  • Skyldig i alvorlig voldsforbrydelse, trusler eller brandstiftelse
  • Frembyder nærliggende fare for andres liv, legeme helbred eller frihed.
  • Anvendelse af forvaring i stedet for fængsel skal findes påkrævet for at forebygge denne fare.

Men tre andre personer har allerede torsdag fået samme hårde straf. Og det er bemærkelsesværdigt, fordi sanktionen sjældent er i brug mere end en håndfuld gange om året.

- Det lyder voldsomt med så mange på en dag, siger juraprofessor Eva Smith, som dog ikke lægger mere i, at det lige sker på én dag.

- Det kan jo være tilfældigheder, siger hun.

Tre strenge straffe

En 27-årig mand blev torsdag idømt forvaring af Østre Landsret for at have voldtaget en mand og en kvinde tilbage i februar og marts sidste år.

I Højesteret blev den 50-årige Torben Kjærhus Larsen fra Randers dømt til forvaring for seksuelle krænkelser mod børn. Det var en skærpelse af Vestre Landsrets dom på syv års fængsel til den 50-årige.

Også i Højesteret fik en Emmanuel Nzembele Katompwa torsdag en forvaringsdom for at frihedsberøve og voldtage tre unge kvinder fra 2014 til 2015. Det var en stadfæstelse af landsrettens dom.

En forvaringsdom er en af landets strengeste former for frihedsberøvelse, da det indebærer, at man er indespærret på ubestemt tid. Derfor tages den også forholdsvis sjældent i brug.

- Det er en meget alvorlig sanktion, fordi man ikke alene skal i fængsel, men det er også på ubegrænset tid. Det kan i princippet være resten af livet, så det er meget voldsomt og meget belastende. Man kan få en hård dom, men den får trods alt en ende en dag. Det kan man ikke vide, når det er en forvaringsdom, siger Eva Smith.

Afsoner omkring 14 år

Antallet af forvaringsdomme har ligget ret konstant på to-tre domme årligt.

I Danmark findes der ikke fængsler, som er decideret autoriserede til forvaringsdømte, men de bliver som hovedregel overført til afsoning på Herstedvester Fængsel. Det er det eneste fængsel, der har speciale i psykiatrisk og psykologisk behandling.

De forvaringsdømte har i gennemsnit en afsoningstid på godt 14 og et halvt år, viser den seneste undersøgelse, som er lavet af fængslets inspektør, Hanne Høgh Rasmussen, der har sammenlignet antallet af prøveudskrivninger i perioden 2007-2011.