Samfund

Til kamp mod pjæk: SMS sladrer til forældrene

Ballerup kommune er gået til kamp mod pjækkeri i folkeskolen. Forældrene får automatisk en SMS, hvis eleven ikke er mødt op.

- Man får lige den der ekstra lyst til at møde op, for ellers kommer der problemer derhjemme.

Det siger Rune Schmidt, der går i 9.A på Hedegårdsskolen i Ballerup, om kommunens nye, effektive metode til bekæmpelse af pjækkeri.

I Runes klasse bliver eleverne råbt op i starten af hver time, og hvert enkelt navn bliver forsynet med en grøn smiley (hvis eleven er til stede), en gul (hvis eleven kommer for sent) eller en rød (hvis eleven ikke møder op).

Det nye er, at en rød smiley automatisk betyder, at elevens forældre får en SMS fem minutter senere med besked om, at deres barn ikke er kommet til timen.

- Forældrene bliver jo meget hurtigere inddraget. Det er et hurtigt kommunikationsmiddel, siger klassens lærer Charlotte Brewerton, der kontrollerer fremmødet.

Det elektroniske system med grønne, gule og røde smileys, der betyder 'til stede', 'for sent' eller 'ikke til stede'. Andre farver betyder 'syg', 'lovligt fravær' eller 'praktik'.

For meget pjækkeri

Ordningen er indført i alle Ballerups skoler, fordi man følte, at der var for meget fravær.

Og det er ikke et problem, som Ballerup er alene om.

I den landsdækkende Pisa-undersøgelse fra 2015 svarede hver sjette af de 15-årige elever, at de havde pjækket én eller to dage fra skole indenfor de seneste 14 dage.

Og næsten hver fjerde elev svarede, at de havde pjækket fra nogle timer i løbet af de 14 dage før undersøgelsen.

Pjæk går ud over resultaterne

Pisa-undersøgelsen viste samtidigt den tydelige sammenhæng, at de elever der pjækkede fra skolen, scorede lavt i testen.

Mere opsigtsvækkende er det måske, at Pisa-undersøgelsen også viste, at elever, der ikke selv pjækker, mens som går på en skole, hvor kammeraterne pjækker, også scorer lavere end gennemsnittet i testen.

'Overvågning på den gode måde'

I Ballerup har man haft SMS-systemet siden oktober, så der er endnu ingen tal for, hvor stor en forskel systemet har gjort. Men i 9.A på Hedegårdsskolen er de ikke i tvivl om, at det har hjulpet:

- Jeg er begyndt at tænke mere over, om jeg skal komme til tiden eller ej, siger Lucas Nielsen fra klassen.

Eleverne i klassen vil godt være med til at kalde det ’overvågning’.

- Men på den gode måde, som Milos Lalavec udtrykker det.