Er du mors lille dreng?

Jørn fra ’Mors lille dreng’ havde massive problemer: Sådan har han det i dag

Jørn Toft Jensen er flyttet til et bosted, hvor der er mere struktur og fællesskab. Men problemerne er langt fra forsvundet for 'mors lille dreng'.

- Der er stadig hash indover, men det er ikke i samme grad som tidligere. For nu er der nogle gode mennesker omkring ham, som er der til at samle ham op, når han kommer galt afsted, fortæller Lilli Bach Andersen, der er plejemor til Jørn.

I dokumentaren 'Mors lille dreng på egne ben' har TV 2 fulgt Jørn Toft Jensen i overgangen fra barn til voksen. En overgang, som var problematisk, fordi Jørn lider af autisme, ADHD og har forskellige sociale adfærdsproblemer, der har gjort, at han ikke kan bo alene. Han har behov for et bosted, hvor han får den nødvendige støtte.

I dag er Jørn Toft Jensen knap 20 år gammel og bor i de rigtige rammer. Men som dokumentaren viser, gik der mere end et år, før Jørn fik anvist et bosted. 

I den mellemliggende periode eskalerede Jørns hashforbrug, og han blev rullet ind i kriminalitet. Derfor valgte hans plejefamilie i december 2016 at tage ham til Norge, væk fra Aarhus' pushermiljø - og siden er han kommet på et nyt bosted på Sjælland.

- Jørn er stadig mega udfordret. De har fået et menneske, der er på kanten. Det tager tid. Men det er helt klart meget bedre, end da vi afleverede ham på Sjælland. Han er på vej, og vi er fortrøstningsfulde. Men det er hårdt arbejde, og det vil det altid være, siger Lilli Bach Andersen.

Jørns nye liv på Sjælland

Inden Jørn flyttede til Sjælland, boede han i en periode på bostedet Tingagergården i Aarhus. Men deres tilbud var ikke omfattende nok til Jørn, så han kom bare længere og længere ud, mens han boede der.

På det nye bosted på Sjælland er der, ifølge plejefamilien, flere pædagoger og sociale aktiviteter, der holder Jørn væk fra det hårde miljø på gaden.

Han blev fjernet fra sine biologiske forældre fire måneder efter fødslen. Nu vender TV 2 tilbage til Jørn, der er blevet 19 år og har store problemer. Video: Camilla Carlson

ER DU MORS LILLE DRENG?

TV 2 har over tre dokumentarer fulgt Jørns turbulente start på livet. Første gang i 1998, hvor historien skabte stor debat om tvangsfjernelse.

1998: Vi følger Jørn og hans forældre, Anni og Bjarne, der ikke magter at tage sig af deres dreng. Jørn er i fare for at tage varig skade, og kommunen skal afgøre, om han skal fjernes.

2008: 10 år senere bor Jørn hos sine plejeforældre, Lilli og Uffe. Her har det vist sig, at han lider af svær autisme og ADHD og har sociale vanskeligheder.

2017: Jørn er blevet 19 år og skal flytte hjemmefra, men han har udviklet et stort misbrug og er endt i kriminalitet.

- Han har slet ikke forudsætninger til at klare sig i det kriminelle miljø og med de regler, der er der. Han bliver bare udnyttet. På det nye bosted er der et styret fællesskab, hvor hans hverdag bliver struktureret, fortæller Lilli Bach Andersen.

Lars Høj, der står bag de tre dokumentarprogrammer om Jørn, oplever - ligesom plejefamilien - også indsatsen som meget mere specialiseret og som et godt sted.

Om jeg skal lave flere programmer, afhænger af om der er mere nyt, der skal fortælles

Lars Høj, dokumentarist

Tidligere i maj besøgte han Jørn på det nye bosted, hvor de sammen så hele det tredje kapitel om 'mors lille dreng'. Og det gjorde stort indtryk på Lars Høj.

- Jørn synes, det var fint at se. Det var en stor oplevelse at se det sammen, og det var meget bevægende. Han har fået en kæreste, og vi var ude at spise sammen. Det var rigtig hyggeligt, og han er tydeligt forelsket, siger Lars Høj.

Jørn er behov- og impulsstyret, hvilket blandt andet kom til udtryk, da han i dokumentaren fik en tatovering med bogstaverne esug.dk, som er der, hvor han køber e-cigaretter.

Ifølge plejefamilien er Jørn ikke selv i stand til at fortælle om situationen.

- Han lever i nuet, så det er hans behov og impulser, der styrer ham. Det holder aldrig op. Han har ikke evnen til at udtrykke sig om, hvorvidt han trives generelt, da det afhænger af dagsformen, siger Lilli Bach Andersen.

Ryger hash og dropper medicinen

Selvom Jørn nu er i gode rammer, er det stadig tydeligt, at han gerne selv vil bestemme og har en klar idé om, hvad der er bedst for ham. Derfor ryger han fortsat hash og tager stadig ikke sin medicin.

- Jørn har haft modstand mod medicinen og er stædig og vedholdende. Han kan godt sige, at han ikke vil tage medicinen, fordi han godt ved, at det tricker os. Samtidig synes Jørn jo også, at hashen kan gøre det samme som medicinen, og så giver hashen jo en fantastisk rus oven i, siger Lilli Bach Andersen.

Jørn er dog kommet ud af det kriminelle miljø, som han var en del af i Aarhus, hvor han solgte hash og færdedes med pushere.

- Jørn er stadig i et unge-miljø, hvor rusmidler fylder noget, men det er ikke på gadeplan med pushere og kriminalitet, fortæller Lilli Bach Andersen.

Jørn fra 'Er du mors lille dreng' bliver udnyttet af pushere og kommer på den måde i stor gæld. Video: Anne Brandbjerg

Er han kommet helt fri af miljøet?

- Det tror jeg. Han vil sikkert støde ind i det ind imellem. Men når han støder ind i det, så ved han også godt, at han kommer i klemme, for han kan faktisk ikke klare sig der. Han bliver jo den mindste i hierarkiet og kommer galt afsted. Så der skal være nogle til at hive ham tilbage igen, og det vil der altid være behov for, siger hun.

Fremtiden for Jørn

Plejefamilien har i dag stadig en god kontakt med Jørn, selvom han nu bor på Sjælland. Nogle gange besøger han dem på deres gård lidt udenfor Aarhus, og Lilli og Uffe kører også til Sjælland og besøger ham.

Ifølge plejemoren har Jørn også jævnligt kontakt med sin biologiske mor, Anni - både på telefon, og når han er hjemme i Aarhus. Sin biologiske far Bjarne har han dog ikke set i mange år og kun sporadisk kontakt med over Facebook.

- Jeg håber, Jørn får et liv, hvor han ikke bare er i live, men hvor han lever. Det tror jeg på, at han kan få med den hjælp, han får nu. Uanset hvad, vil Jørn altid være en del af vores familie, siger Lilli Bach Andersen.

Heller ikke Lars Høj, der har fulgt Jørn, siden han blev født og fjernet fra sine biologiske forældre, har planer om at slippe Jørn. Men om der kommer flere programmer om 'mors lille dreng' ved han endnu ikke. 

- Den familie og den historie vil altid være en del af mit liv, fordi jeg kender dem så godt. Om jeg skal lave flere programmer om Jørn, afhænger af om der er mere nyt, der skal fortælles, siger Lars Høj.

Du kan se eller gense alle tre dokumentarer om Jørn Toft Jensen på TV 2 PLAY