Samfund

Forslag om ny aldersgrænse for køb af alkohol i Danmark

Hæv aldersgrænsen for køb af alkohol til 18 år, lyder det fra blandt andet Kræftens Bekæmpelse og WHO.

Danmark er et af de lande i Europa, der er dårligst til at begrænse unges adgang til alkohol. Samtidig har danske unge europarekord i druk. Det viser undersøgelse fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Det skal der gøres noget ved, mener en række organisationer. De foreslår i en fælles appel til politikerne at hæve aldersgrænsen for salg af alkohol i butikker fra 16 til 18 år.

Organisationerne bag er blandt andet WHO, Kræftens Bekæmpelse og Vidensråd for Forebyggelse.

Danske unge drikker mest

- En højere aldersgrænse for køb af alkohol vil få unge til at drikke mindre. Det er der god dokumentation for, siger professor og formand for Vidensråd for Forebyggelse, Morten Grønbæk, i en pressemeddelelse.

Danmark klarer sig som det tredje dårligste land i Europa i en undersøgelse af WHO, når det kommer til at begrænse unges adgang til alkohol.

Scoren beregnes ud fra, om landene har iværksat tiltag for at begrænse adgangen til alkohol, og hvilken effekt tiltagene har haft.

Desuden viser undersøgelsen, at de danske unge har europarekord i druk, da cirka hver tredje ung mellem 15 og 16 år har været fuld inden for den seneste måned.