Samfund

OVERBLIK: Forstå striden om HPV-vaccinen på fem minutter

Et massivt fokus på HPV-vaccinens mulige bivirkninger har skræmt mange fra at lade deres børn vaccinere. Forstå polemikken om den omtalte vaccine her.

Kan HPV-vaccinen i sjældne tilfælde være forklaringen på, at en gruppe piger pludselig oplever en lang række alvorlige og uforklarlige symptomer som besvimelser, muskelsmerter, hovedpine, ledsmerter, voldsom træthed, søvn- og koncentrationsbesvær, puls- og hjerteproblemer m.m.? Ellers skyldes symptomer helt andre faktorer, der intet har med HPV-vaccinen at gøre?

Det spørgsmål har de seneste år fyldt så meget i den offentlige debat, at antallet af HPV-vaccinerede piger er styrtdykket i Danmark.

I sidste uge lancerede Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse en informationskampagne, der skal give forældrene mere information om HPV-vaccinen. Håbet fra blandt andet Sundhedsstyrelsen er, at det igen vil få vaccinationsraten blandt pigerne til at stige.

Derfor har TV 2 onsdag inviteret fire aktører i studiet for at debattere HPV-vaccinen, så du forhåbentlig kan få svar på nogle af dine spørgsmål.

Gæsterne i studiet er Jesper Mehlsen, overlæge ved Synkopecenteret på Bispebjerg Frederiksberg Hospital, Karsten Juhl Jørgensen, overlæge på Nordisk Cochrane Center, Pernille Tine Jensen, overlæge med speciale i gynækologi på Odense Universitetshospital, og Søren Brostrøm, læge og direktør i Sundhedsstyrelsen.

Nedenfor kan du få overblikket over HPV-debatten.

DANMARK LANGT EFTER SVERIGE OG NORGE

Hvor mange piger er vaccinerede i Danmark?

Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at kun 17 procent af de danske piger, der er født i 2003, er færdigvaccinerede.

Hvor mange vaccineres i Sverige og Norge?

Blandt de tre lande er Danmark det land, hvor færrest piger får HPV-vaccinen, som skal beskytte mod den virus, der risikerer at udvikle sig til livmoderhalskræft.

Til sammenligning har 73 procent af de piger i Sverige, som også er født i 2003, fået vaccinen. Det tal er helt oppe på 84 procent i Norge.

HVORFOR SKAL MAN LADE SIG VACCINERE

Vaccinen beskytter mod HPV virus, der kan forårsage livmoderhalskræft. Over 80 pct. vil i løbet af deres liv blive smittet med HPV en eller flere gange. Man bliver vaccineret mod HPV-strengene 16 og 18, som er årsagen til ca. 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft, en sygdom som hvert år rammer næsten 400 danske kvinder og hvert år koster cirka 100 kvinder livet. Derudover rammes 6.000 kvinder af forstadier til livmoderhalskræft og får lavet det, man kalder en keglesnit-operation.

Sundhedsmyndigheder i de fleste lande i Europa, samt verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler vaccinen, og man forventer, at HPV-vaccinationen beskytter i mange år.

STRIDSPUNKTET: De mulige bivirkninger

HPV-vaccinen blev indført i det danske vaccinationsprogram i 2009. Og i årene efter stod flere piger frem i både aviser, radio og tv og fortalte, at de havde mistanke om at være blevet syge af vaccinen.

Blandt andet i en dokumentar på TV2, hvor også to læger fra Frederiksberg Hospital fortalte, at de mistænkte vaccinen for at kunne være årsagen til nogle sjældne alvorlige bivirkninger, efter de havde behandlet en række af pigerne på deres afdeling. Lægerne kunne dog ikke dokumentere en sammenhæng mellem pigernes sygdomme og vaccinen.

Debatten har efterfølgende ført til flere større undersøgelser i både Danmark, hvor ingen endnu har kunnet påvise nogen sammenhæng mellem vaccinen og de symptomer, pigerne har. Blandt andet konkluderede den europæiske lægemiddelstyrelse, EMA, at man ikke kunne finde belæg for at sige, at der var en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og sygdommen POTS.

Flere af de danske piger og kvinder er nemlig blevet diagnosticeret med POTS, der er en sygdom, hvor kroppen har svært ved styre puls og hjerterytme samt kan føre til besvimelser.

Hvor mange har indberettet mulige bivirkninger

Tal fra Lægemiddelstyrelsen (https://laegemiddelstyrelsen.dk/da/bivirkninger/bivirkninger-ved-medicin/hpv-vaccination/bivirkninger-ved-hpv-vaccinen) viser, at fra 2009 til 2016 har 2.320 piger indberettet formodede bivirkninger til HPV-vaccinationen. Af disse karakteriseres de 1023 som alvorlige. Fordi bivirkningerne (også de alvorlige, red.) er indberettet, er det ikke ensbetydende med, at de også kan relateres til HPV-vaccinen. Der er kun tale om en mistanke fra en patienten selv eller fra en læge.

Langt hovedparten af indberetningerne om mulige bivirkninger er af sundhedsmyndighederne blevet vurderet til ikke at have sammenhæng med vaccinen. Vurderingen er, at pigernes symptomer ville være kommet alligevel. Indtil i dag har kun tre unge kvinder fået erstatning, fordi myndighederne har vurderet, at deres sygdom med overvejende sandsynlighed skyldes vaccinationen mod HPV.

Sundhedsstyrelsen vurderer derfor stadig, at vaccinen er både effektiv og meget sikker.

Hvordan har fortællingerne om bivirkninger påvirket vaccine-tvivlerne?

Stort se alle de danske forældre, som er i tvivl om, hvorvidt de skal lade deres døtre vaccinere, har hørt historier om formodede bivirkninger ved vaccinen. Det drejer sig om 98 procent. Det viser en undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse har lavet blandt forældre til piger mellem 10 og 13 år.

Nogle læger stiller dog fortsat spørgsmålstegn ved, om man endnu ved nok om vaccinens bivirkninger til helt at kunne udelukke en sammenhæng til pigernes symptomer. Af samme grund er en stribe forskningsforsøg undervejs i Danmark og udlandet, der blandt andet skal afklare dette spørgsmål.

FAKTABOKS:

HVORFOR VACCINERER MAN I 12-ÅRS ALDEREN?

Vaccinen mod HPV virker kun, hvis man er vaccineret, før man bliver smittet med de typer af virus, vaccinen virker imod (HPV 16 og 18 ). Derfor skal man vaccineres så tidligt som muligt – helst inden seksuel debut. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at HPV-vaccination gives til piger i 12-års alderen.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

FAKTABOKS:

FAKTA OM LIVMODERHALSKRÆFT I DANMARK

·         Hvert år bliver ca. 376 kvinder ramt af livmoderhalskræft. Af de 370 kvinder er cirka halvdelen under 45 år.

·         Hvert år dør omkring 99 kvinder af livmoderhalskræft.

·         6.000 kvinder bliver årligt opereret for forstadier til livmoderhalskræft.

·         8.500 kvinder har overlevet livmoderhalskræft, men mange har gener efter behandlingen.

·         Tilslutningen til screeningsprogrammet er 67 %, men målet er, at mindst 75 % tager imod tilbuddet.

·         Livmoderhalskræft skyldes infektion med bestemte typer af HPV, også kaldet ’vortevirus’, som er meget udbredte og smitter ved seksuel kontakt.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Jane Bruun Elkjær og Christian Krabbe Barfoed har bidraget til denne artikel.