Dansk video deles igen og igen: - Du er ikke en man har lyst til at vågne op med

Uopfordrede og lede kommentarer til kvinder om deres krop og udseende sætter sig fast.

Ord kan gøre ondt. Og ord sætter sig fast. 

Sådan starter Facebook-opslaget til en ny video, som forfatter og foredragsholder Morten Svane har lagt op, og som er filmet af Nico Collu. 

Videoen, der i skrivende stund er blevet set over 600.000 gange og delt over 5.000 gange, er et resultat af et mønster, som Morten Svane har observeret: At mange kvinder har fået en kommentar omkring deres krop eller udseende tidligt i deres liv.

Kommentaren kan både være ondskabsfuld og uskyldig, men den har store konsekvenser for kvindens selvbillede senere i livet.

Morten Svane delte sidste år sin undren på Facebook. En af dem, der dengang svarede ham, var Heidi Munk. Hun har været offer for at være et levende kommentarfelt.

- I begyndelsen af 20'erne var jeg på disko med veninderne. Jeg var mindre end dem. Lidt akavet måske. Rødt hår og briller. I mange fyres øjne en nørd. På et tidspunkt kom der en fyr hen og sagde: "Var det fra fødslen af??". "At hvad", spurgte jeg så. "Ja, at det gik galt for dig. Prøv at se dig selv og hvor grim du er". Det var ganske ufedt. Jeg var usikker på mig selv i forvejen. I dag er selvtilliden heldigvis vokset. Er i dag 40 år. Men det prægede mig i mange år.

- Hvorfor er du så flommet?

Morten Svane blev overrasket over, hvor mange kvinder der havde fået uopfordrede kommentarer om deres krop og udseende.

- Det kan udløse årelang kropshad, som, er vildt ærgerligt, skal præge ens liv. Jeg vil gerne sætte fokus på, at det ikke er okay. Det er ikke vores ret, siger han til TV 2.

I den nye video med titlen 'Ord sætter sig fast' ses bloggeren Matilde Trobeck.

Hun er iklædt hvidt undertøj, og hendes hud er pletfri - bortset fra et par personlige tatoveringer. Men efter et klik forbi sin Instagram-profil får hun en plet: "Hvorfor er du så flommet?" tildækker dele af hendes mave med versaler. Under sætningen er endnu en plet: "Du er ikke en, man har lyst til at vågne op med".

Hun tjekker sin mail - og en ny plet dukker op: "Du kan ikke have bukser på med dine kæmpe lår".

Pletterne fortsætter og fortsætter. Til sidst er hver kropsdel dækket af pletter, der kritiserer hendes krop - lige indtil hun med et snuptag knipser dem væk.

Tilbage står hun med to sammenklemte hænder i strakte arme. Hun åbner den ene og dernæst den anden, og i begge håndflader har hun et budskab: "Har du ikke noget pænt at sige, så hold kæft".

Døm ikke andre mennesker

Alle sætningerne, der danner pletter på Matilde Trobecks krop, er ægte. Det er nogle af de kommentarer, hun selv har fået om sit udseende gennem tiden.

Særligt da hun fik skrevet sætningen på låret, kom følelserne tilbage.

- Jeg blev rigtig ked af det. Tingene, der gjorde ondt, blev tydeliggjort. Det var rigtig ubehageligt, siger hun til TV 2 og forklarer, at hun i starten var meget betænkelig, om hun skulle deltage i videoen eller ej.

- Jeg ville give folk endnu en mulighed for at give kommentarer. Jeg orkede ikke at høre mere på det, fordi jeg bliver ked af det. Men jeg indså også, at jeg ikke var alene. Det er en god sag, og der er brug for, at der bliver sat ord på det.

Morten Svane er enig. 

- Vi skal opdrage vores børn – og samfund – til, at det ikke er okay at invitere sig selv til at dømme andres udseende. Hvis man ikke har noget pænt at sige, så lad være. Det kan aldrig bidrage til noget godt.