Samfund

Pindsvin i danske haver har fået ny farlig fjende

Robotplæneklippere er blevet pindsvinenes nye fjende. Det er blot det seneste eksempel på, at dyrene lever livet farligt i villahaven.

Pindsvin i haven har fået en ny og farlig fjende.

Det er de robotplæneklippere, som mange haveejere har skaffet sig.

Om natten, når pindsvinene er aktive, kan de blive alvorligt skamferede af mødet med en robotplæneklipper.

- Det er stigende problem. Vi får flere og flere pindsvin ind, som er beskadigede. Og nogle gange er det så slemt, at vi bliver nødt til at aflive dem, fortæller Mie Hartung fra Gentofte, der er frivillig plejer for Pindsvinevennerne i Danmark. Det er en organisation, der modtager og plejer beskadigede pindsvin.

Problemet er, at pindsvinet instinktivt beskytter sig ved at trykke sig i et hul i græsplænen, hvis det møder en robotplæneklipper. Og så kan robotten ikke registrere pindsvinet, men kører det over og giver pindsvinet alvorlige skader, ofte i ansigtet.

- Det bedste ville være, hvis folk ville lade være med at køre med robotplæneklipperen om natten. Pindsvin er natdyr, og det er der de kommer frem, fortæller Mia Hartung.

Det simple råd er blot et af flere, der kan redde dyr i haven. Nedenfor har vi samlet fem råd til, hvordan man kan passe sin have – samtidigt med, at man passer godt på havens dyreliv:

Her skal du passe på dyrene i haven

Vend sankthansbålet

.

Vend sankthansbålet

.

Det er vigtigt at vende sankthansbålet, før du tænder det, eller flytte grenene og bygge et nyt bål. I en bunke grene og kvas, der har ligget længe, kan der bo en masse dyr.

Der kan bo pindsvin, og fugle som gærdesmutter og solsorte kan bygge reder i bunken, og – hvis der er fugtigt – kan bunken huse frøer og salamandere.

Foto: Scanpix

Sluk robotplæneklipperen

.

Sluk robotplæneklipperen

.

Har du en robotplæneklipper, så lad den ikke køre om natten. En robotplæneklipper kan skamfere pindsvin alvorligt, når den møder de nataktive dyr. Pindsvinets instinkt er at trykke sig i en hulning i græsplænen, og så kører robotplæneklipperen hen over dyret.

Foto: Scanpix

Vent med at klippe hæk

.

Vent med at klippe hæk

.

Vær forsigtig, når du klipper hæk. Fugle som solsorte bygger gerne rede i hækken, og du kan enten komme til at klippe reden igennem eller blotlægge den, så større fugle som skader kan få øje på den og æde ungerne.

Dansk Ornitologisk Forening anbefaler, at man venter med hækklipning til efter 1. august (for større buske helt til 1. september).

Foto: Scanpix

Pas på sneglegiften

.

Pas på sneglegiften

.

Hold dig fra ulovlig importeret sneglegift i haven. Giften, der især anvendes mod dræbersnegle, bevæger sig op i fødekæden, og der er eksempler på, at det har dræbt grævlinge og pindsvin, der spiser mange snegle.

Brug i stedet dyr som netop pindsvin og grævlinge som naturlige snegleryddere ved at skabe en have, hvor de har uforstyrrede gemmesteder. 

Foto: Scanpix

Undgå store maskiner

.

Undgå store maskiner

.

Hvis du skal slå et engstykke med højt græs, så pas på med de store maskiner. Dyreunger som rålam og harekillinger trykker sig i græsset og bliver liggende. Resultatet er ofte, at de bliver kvast i maskinerne. Så lad være med at køre med maskinerne i sommermånederne.

Skal du slå hø, så gør det eventuelt forsigtigt med le. Et andet godt råd er at trampe området igennem først for at skræmme dyreungerne væk.

Foto: Scanpix

Klip i fodboldnettet

.

Klip i fodboldnettet

.

Et fodboldmål kan skabe glæde i haven om dagen, men om natten er nettet en ren fælde for pindsvin. Pindsvin kan kun gå fremad, så hvis de først går ind i nettet, kan de ikke komme ud igen. I stedet vil de blive ved med at gå fremad, indtil de sidder ubehjælpeligt fast. 

Hvis du gerne vil undgå at fange et pindsvin i fodboldmålet i haven, kan løsningen være at klippe de nederste ti centimter af nettet af. Så kan det stadig holde på bolden, men lader pindsvinet gå nedenunder.

Foto: Dansk Pindsvinepleje og Beskyttelse