Samfund

Grønland klager over Danmark til tre FN-organer

Grønland har indklaget Danmark til FN for at svigte sit ansvar for oprydning efter USA's militære anlæg.

Grønland har indklaget den danske regering for tre forskellige FN-organer, der efterforsker krænkelser af menneskerettighederne. Det skriver Information.

I klagerne anklages Danmark for at svigte sit ansvar for oprydning efter USA's militære installationer i Grønland og for ikke at sikre Grønland et rimeligt økonomisk udbytte af Thule-basen i Nordvestgrønland.

De blev indleveret til FN's særlige rapportører under FN's Menneskerettighedsråd i april.

- Det handler om at få den danske regering til at behandle Grønland ordentligt. Vi har krævet et svar i fire år. Det er essensen, siger Vittus Qujaukitsoq.

Han er hovedmanden bag klagerne.

Indtil til for nylig var han medlem af Grønlands Landsstyre, Naalakkersuisut. Han var blandt andet ansvarlig for Grønlands udenrigsanliggender.

Danmark bekræfter

Danmarks ambassadør ved FN i Genève, Carsten Staur, bekræfter, at han på Grønlands vegne har overbragt klagerne til blandt andet FN's særlige rapportør for oprindelige folk.

Klager til FN's rapportører behandles fortroligt. Det har ifølge Information ikke været muligt at få oplysninger om, hvorvidt rapportørerne vil forfølge sagen.

Det er første gang, at uenigheder mellem Grønland og Danmark bringes for FN's menneskeretsorganer.

Vittus Qujaukitsoq trak sig dog i slutningen af april fra sine politiske hverv, da han blev fyret som udenrigsansvarlig. Det kan betyde, at Nuuk ikke vil forfølge klagesporet i FN yderligere.

Det har hverken været muligt at få en kommentar fra Landsstyrets nye udenrigsansvarlige, Suka Frederiksen (Siumut), eller udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).