Mette Frederiksen til skatteministeren: - Kom nu ind i kampen

Socialdemokratiet og dansk Folkeparti vil have regeringen til at bakke helhjertet op om kommissionsunders√łgelse.

- Kom nu ind i kampen Karsten Lauritzen. Der er m√•ske den st√łrste skandale i nyere tid lige foran dig.

Det sagde Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, der vil have den siddende skatteminister fra Venstre til at g√• helhjertet ind for den unders√łgelseskommission, som Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti nu har foresl√•et.

Mandag aften debatterede forslagsstillerne, Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl (DF) samt skatteminister Karsten Lauritzen v√¶rdien af en s√•dan unders√łgelseskommission.

- Det er fint med en kommissionsunders√łgelse. Det vil nok tage nogle √•r og koste nogle penge. Men kan vi f√• svar p√•, hvad er der er g√•et galt, og hvem har ansvaret - uanset partifarve ‚Äď s√• er det godt. Men det er min b√łn, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil forts√¶tte arbejdet med at rydde op og tr√¶ffe nogle sv√¶re og upopul√¶re beslutninger, samtidigt med at vi kigger tilbage. Det vigtigste m√• da v√¶re, at vi f√•r skattev√¶senet til at fungere fremadrettet til gl√¶de for det danske samfund, sagde Karsten Lauritzen.

Karsten Lauritsen: Det vil koste noget tid og nogen penge

Det var den bemærkning, der fik Mette Frederiksen til at gå hårdt til skatteministeren:

- Man kan ikke l√łbe fra det ansvar man har for fortiden. N√•r der skyldes over 100 mia. til skat, s√• bliver regeringen n√łdt til helhjertet at g√• ind i at afd√¶kke, hvordan denne skandale er opst√•et. Jeg bliver en lille smule bekymret, n√•r skatteministeren st√•r og siger ‚Äôdet tager tid og det koster penge‚Äô. G√• ind i forhandlingerne med Folketingets partier, s√• vi kan f√• afd√¶kket denne skandale, pengene kan blive betalt og vi igen kan have tillid til de danske skattemyndigheder, sagde hun.

'Vi skal have resultater drypvist'

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl understregede, at en unders√łgelseskommission ikke m√•tte skygge for genopbygningen af Skat ‚Äď og at unders√łgelseskommissionen ikke m√•tte blive en syltekrukke.

- Vi skal have nogle resultater, som vi kan bruge politisk. Det er ogs√• derfor, vi l√¶gger op til, at vi skal have resultaterne trinvist undervejs. DF er helt med p√•, at skattev√¶senet skal bygges op igen, og at det skal ske helt uafh√¶ngigt af, at vi nu vil unders√łge hvad der ligger bagud, sagde Kristian Thulesen Dahl.

Thulesen Dahl: Vi skal have resultater undervejs

'Rullegardinerne skal helt op'

En af de ni skatteministre, som en kommissionsunders√łgelse skal se p√•, er den nuv√¶rende radikale leder Morten √ėstergaard, der var skatteminister i en kort periode i 2014.

Han bakker helhjertet op bag en s√•dan unders√łgelse:

- Der er en f√łlelse i befolkningen af, at de partier, der har siddet i regering og har haft skatteministre, har noget, som de helst ikke vil have unders√łgt. Det kan jeg personligt meget d√•rligt leve med. For at f√• tilliden tilbage er vi n√łdt til at f√• rullet rullegardinerne helt op.

- Jeg st√•r p√• m√•l for alle de beslutninger jeg har truffet.  Men man skulle da v√¶re en m√¶rkelig fisk, hvis ikke man kan se, at der er g√•et s√• meget galt, at der m√• v√¶re noget at l√¶re ved at se bagud, siger Morten √ėstergaard.

Morten √ėstergaard: Vi skal have rullegardinerne helt op