Samfund

Mette Frederiksen til skatteministeren: - Kom nu ind i kampen

Socialdemokratiet og dansk Folkeparti vil have regeringen til at bakke helhjertet op om kommissionsundersøgelse.

- Kom nu ind i kampen Karsten Lauritzen. Der er måske den største skandale i nyere tid lige foran dig.

Det sagde Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, der vil have den siddende skatteminister fra Venstre til at gå helhjertet ind for den undersøgelseskommission, som Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti nu har foreslået.

Mandag aften debatterede forslagsstillerne, Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl (DF) samt skatteminister Karsten Lauritzen værdien af en sådan undersøgelseskommission.

- Det er fint med en kommissionsundersøgelse. Det vil nok tage nogle år og koste nogle penge. Men kan vi få svar på, hvad er der er gået galt, og hvem har ansvaret - uanset partifarve – så er det godt. Men det er min bøn, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil fortsætte arbejdet med at rydde op og træffe nogle svære og upopulære beslutninger, samtidigt med at vi kigger tilbage. Det vigtigste må da være, at vi får skattevæsenet til at fungere fremadrettet til glæde for det danske samfund, sagde Karsten Lauritzen.

Karsten Lauritsen: Det vil koste noget tid og nogen penge

Det var den bemærkning, der fik Mette Frederiksen til at gå hårdt til skatteministeren:

- Man kan ikke løbe fra det ansvar man har for fortiden. Når der skyldes over 100 mia. til skat, så bliver regeringen nødt til helhjertet at gå ind i at afdække, hvordan denne skandale er opstået. Jeg bliver en lille smule bekymret, når skatteministeren står og siger ’det tager tid og det koster penge’. Gå ind i forhandlingerne med Folketingets partier, så vi kan få afdækket denne skandale, pengene kan blive betalt og vi igen kan have tillid til de danske skattemyndigheder, sagde hun.

'Vi skal have resultater drypvist'

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl understregede, at en undersøgelseskommission ikke måtte skygge for genopbygningen af Skat – og at undersøgelseskommissionen ikke måtte blive en syltekrukke.

- Vi skal have nogle resultater, som vi kan bruge politisk. Det er også derfor, vi lægger op til, at vi skal have resultaterne trinvist undervejs. DF er helt med på, at skattevæsenet skal bygges op igen, og at det skal ske helt uafhængigt af, at vi nu vil undersøge hvad der ligger bagud, sagde Kristian Thulesen Dahl.

Thulesen Dahl: Vi skal have resultater undervejs

'Rullegardinerne skal helt op'

En af de ni skatteministre, som en kommissionsundersøgelse skal se på, er den nuværende radikale leder Morten Østergaard, der var skatteminister i en kort periode i 2014.

Han bakker helhjertet op bag en sådan undersøgelse:

- Der er en følelse i befolkningen af, at de partier, der har siddet i regering og har haft skatteministre, har noget, som de helst ikke vil have undersøgt. Det kan jeg personligt meget dårligt leve med. For at få tilliden tilbage er vi nødt til at få rullet rullegardinerne helt op.

- Jeg står på mål for alle de beslutninger jeg har truffet.  Men man skulle da være en mærkelig fisk, hvis ikke man kan se, at der er gået så meget galt, at der må være noget at lære ved at se bagud, siger Morten Østergaard.

Morten Østergaard: Vi skal have rullegardinerne helt op