Samfund

Skrev til venner for at få hjælp under eksamen: - Jeg var alene i lokalet med internetadgang

Rybners Gymnasium i Esbjerg. Rybners STX

En elev sad alene i et forberedelseslokale og kunne uhindret kommunikere med sine venner under eksamen. Rektor indfører mere kontrol.

Når 3.g’erne på Rybners Gymnasium i Esbjerg bliver studenter til sommer, vil mindst én af eleverne kunne kigge på sit nyerhvervede eksamensbevis og se en karakter, der ikke er opnået efter reglerne.

Hun er nemlig én af de elever, der ikke kunne modstå fristelsen til at snyde under eksamen.

- Hvis jeg ikke havde fået hjælp af mine venner og Studieportalen, så tror jeg ikke, jeg havde bestået. Måske kunne jeg med nød og næppe have fået 02, siger eleven et år efter, at hun i 2.g benyttede sig af ulovlige hjælpemidler under forberedelsen til sin mundtlige eksamen i Oldtidskundskab.

Var alene i forberedelseslokalet

Eleven risikerer at blive bortvist fra sit gymnasium – og dermed miste sin studentereksamen – hvis snyderiet opdages, og derfor har TV 2 valgt ikke at bringe hendes navn.

Oldtidskundskab var ikke hendes stærke side, og hun havde ikke fulgt ordentligt med i timerne i løbet af året. Så da hun trak et emne, hun ikke vidste meget om, gik der ikke mange minutter i forberedelseslokalet, før hun loggede på Facebook.

- Jeg sad inde i lokalet og fandt ud af, at jeg var alene derinde, og at jeg fik lov til at sidde med min computer med internetadgang. Så jeg fik den idé at gå på Facebook og spørge mine venner om de kunne hjælpe, fortæller eleven.

Vil ikke gøre det igen

Vennerne var dog ikke til meget hjælp, og hun loggede i stedet ind på Studieportalen.dk, der er et forum for elever og studerende, der hjælper hinanden og deler opgaver. Her var der lidt mere hjælp at hente, men resultatet var i sidste ende ikke tilfredsstillende.

- Tiden går pludselig rigtig hurtigt, og jeg skal ind til eksamen. Det blev så kun til et 4-tal. Så jeg følte ikke rigtig, at det var det bedste valg at snyde, siger hun.

Oplevelsen har ifølge eleven betydet, at hun ikke kunne finde på at snyde til en eksamen igen.

- Det kunne jeg aldrig nogensinde. Jeg føler, at jeg måske var lidt mere ligeglad sidste år, fordi det ikke var de afsluttende eksamener. Nu står jeg her og skal op til mine afgangseksamener om lidt, og der kunne aldrig nogensinde finde på at snyde, siger hun.

Indfører stikprøvekontrol

Rektor på Rybners Gymnasium, Lars Henry Andersen, er godt klar over, at nogle elever snyder under eksamen.

- Der har altid været nogen, der forsøger at snyde, og det vil altid være der. Sådan er vi som mennesker. Men vores opgave er selvfølgelig at forsøge at begrænse det mest muligt, siger han.

Lars Henry Andersen fortæller, at han overordnet har en tiltro til, at eleverne på Rybners Gymnasium overholder reglerne. Alligevel har den øgede brug af internet under eksamener fået ledelsen til at indføre nye regler.

- Vi har som noget nyt i år indskrevet i studiereglerne, at der kan blive udført stikprøvekontrol af elevernes computere efter eksamen, hvor vi undersøger logfilen og ser, om eleven har tilgået ting, som han eller hun ikke må.

- Samtidig indfører vi i år fælles forberedelseslokaler ved mundtlige eksamener, hvor vagter holder øje med eleverne, så fristelsen til snyd måske bliver mindre, siger han.

Pensionister kan ikke længere være vagter

Mange danske gymnasier har i de senere år åbnet op for brug af internet under eksamener, så eleverne kan få adgang til de noter og redskaber, som de benytter i dagligdagen.

Selvom Lars Henry Andersen anerkender væsentligheden i, at eleverne kan bruge dagligdagens redskaber, så lægger han ikke skjul på, at udviklingen skaber udfordringer.

- Den teknologiske verden har bare udviklet sig så meget hurtigere, end vi næsten har kunnet følge med til. Nogle af eleverne er hamrende dygtige til teknologi og internet.

- Det betyder, at de mennesker, der skal være vagter, ikke bare kan være pensionister, som vi havde tidligere – nu skal vagterne jo virkelig vide noget om, hvad der foregår på skærmene, siger han.