Samfund

Sådan undgår du hackerangreb, når du tjekker arbejdsmailen

På en tidstabel på en togstation i Chemnitz i det østlige Tyskland dukker et vindue med krav om betaling op den 12. maj 2017. P. GOETZELT / Scanpix Denmark

I dag vendte mange danskere tilbage til arbejdsmailen efter bededagsferien. Læs her, hvordan du undgår at blive angrebet.

IT-eksperter anslår nu , at mindst 300 danske computere er udsat for hackerangreb.

Antallet steg  yderligere en tak i dag, da mange danskere vendte tilbage til arbejdet efter Store Bededagsferien og åbnede deres arbejdscomputer. Præcis som direktøren for Interpol advarede om allerede søndag:

- I øjeblikket står vi over for en eskalerende trussel. Antallet er opadgående, og jeg er bekymret for, om antallet vil fortsætte med at stige, når folk går på arbejde og tænder deres maskiner mandag morgen, sagde Interpol-direktør Rob Wainwright søndag til den britiske tv-kanal ITV ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Allerede søndag var flere end 200.000 personer blevet ramt af et verdensomspændende cyberangreb i mindst 150 lande, fortalte Interpol-direktøren.

Han fortalte desuden, at de fleste, som har været udsat for cyberangrebet, ikke har betalt løsepenge, som bagmændene har krævet.

Sådan undgår du at blive angrebet

TV 2 har talt med to eksperter om, hvordan du bedst undgår at blive ramt af et hackerangreb.

Først og fremmest handler det om, at du skal være naturligt agtpågivende og kritisk, når du åbner din e-mail. Ser man en mistænkelig e-mail, skal man ikke klikke på den.

- Hold øje med, hvem afsenderen er. Hvis du er usikker eller bekymret, så kontakt dem på arbejdspladsen, der yder it-support, siger Jesper Mikkelsen fra it-sikkerhedsfirmaet Trend Micro.

Ifølge eksperterne bliver en virus som det nuværende ransomware-angreb oftest leveret via en vedhæftet fil eller et link, som modtageren aktivt skal ind og åbne.

- Angrebet aktiveres ofte via et javascript eller en zip-fil, der bliver åbnet. En virus bliver sjældent leveret via et normalt dokument som eksempelvis et Word-dokument, fortæller John Michael Foley, der er dansk repræsentant i EU's it-sikkerhedsgruppe og stifter af it-sikkerhedsfirmaet Copits.

Skulle du alligevel være så uheldig at blive ramt af hackerangrebet, så er det vigtigt, at du ikke betaler løsesummen, som du vil blive forlangt, advarer eksperterne.

- Vi fraråder, at du betaler løsesummen. Gør du det, er du med til at hælde benzin på bålet og finansiere det kriminelle it-bagland. Det er ikke sikkert, at du får dine filer igen - og du risikerer at stå på mål for endnu et angreb, fordi du har vist dig villig til at betale én gang, siger Jesper Mikkelsen.

Hold din computer opdateret 

Begge it-sikkerhedseksperter fortæller, at den bedste måde at undgå at få sin computer angrebet er ved at holde sit operativsystem opdateret og løbende sørge for at få taget backup af sin computer.

- Man skal sikre sig at foretage de opdateringer, der kommer, siger John Foley.

Jesper Mikkelsen tilføjer, at det er vigtigt at frakoble harddisken fra computeren, så snart man har taget en backup.

- Husk på, at en backup på et eksternt drev skal tages ud, når man har taget backup. Når du er færdig, så afkobl, så de er helt fysisk adskilt, fortæller Jesper Mikkelsen.

Lørdag livebloggede begge eksperter med TV 2s læsere. Du kan få flere af eksperternes svar på, hvad man skal gøre, her

5 råd: Undgå at blive ramt af hackere

 1. Tag backup

  Tag sikkerhedskopier af dine data. Sikkerhedskopieringen skal ske løbende. Det sikrer dig, hvis data går tabt.

 2. Pas på mails

  Tjek dine mails.

  Pas på, når nogen uopfordret sender dig e-mail. Links i en mail kan føre et andet sted hen, end linket angiver. Åbn ikke vedhæftede filer i uopfordrede mails.

 3. Vær opdateret

  Opdater løbende og hurtigt programmer med henblik på at minimere risikoen for, at malware udnytter kendte sårbarheder.

 4. Brug beskyttelse

  Anvend en bred og ofte opdateret virusbeskyttelse på alle systemer. Ransomware videreudvikles ofte inden for få timer for at omgå virusbeskyttelse.

 5. Brug filtre

  Filtrér indgående e-mails, som bliver sat i karantæne, hvis de indeholder links eller filer med potentielt skadeligt indhold. Det kan eksempelvis være komprimerede filer som zip-filer.