Samfund

Ofre for globalt cyberangreb når 200.000 - og forventes at stige

Antallet af ofre for fredagens ransomware-angreb fortsætter så småt med at vokse, og Europol forventer, at tallet vil være endnu højere mandag.

Fredagens globale ransomware-angreb har nu ramt 200.000 ofre fordelt over mindst 150 lande.

Det oplyser lederen af Europol ifølge Reuters.

Hos EU’s politibureau forventer man dog samtidig, at tallet vil vokse i løbet af mandagen, når folk rundt omkring i verden er tilbage på arbejde.

- Den globale rækkevidde er hidtil uset. Det seneste tal er over 200.000 ofre, hvoraf mange af de ofre vil være virksomheder. I øjeblikket står vi over for en eskalerende trussel. Tallene går op, og jeg er bekymret for, hvordan tallene vil fortsætte med at vokse, når folk går på arbejde og tænder deres maskiner mandag morgen, siger Europols direktør, Rob Wainwright, søndag.

Teknisk chef i IT-sikkerrhedsfirmaet Dubex, Jacob Herbst, fortæller, hvordan de arbejder med at opdage en virus

- En virus vil ikke opdages. Når den er i en 'sandkasse' vil den forsøge at skjule sig. Vi forsøger hos os at lave en sandkasse, så vi kan opdage virussen. Vi forsøger at give den optimale betingelser, så den får svar på alle de forespørgsler, som den udsender – uden at den er ude og lave skade på internettet, fortæller Jacob Herbst og fortæller:

- Det giver os overblik over, hvad den her virus foretager sig, så vi er bedre i stand til at beskytte os mod den.

Renualt ramt af angreb lørdag

Bilproducenten Renault er blandt de selskaber, som ikke i første omgang var blevet ramt af det omfattende angreb, der startede fredag.

Lørdag aften kunne bilfabrikanten dog fortælle, at også de var blevet ramt af de cyberangrebet.

Det har tvunget den store koncern til at lukke en række fabrikker for at forhindre den ødelæggende virus i at knække flere af Renaults it-systemer.

- Det er et kludetæppe af it-systemer, som interagerer med hinanden. Hvis der bare er et sted, det er gået galt, så er der en stor kæde af fejl, der kan gå galt, siger erhvervskommentator på TV 2 Henrik Ørholst, der kun mener, at vi har set toppen af isbjerget i forhold til hackerangrebets omfang.

Renault vil ikke fortælle, hvilke fabrikker der er lukket. Men en kilde i en fagforening fortæller, at fabrikken i Sandouville i Normandiet er et af de berørte steder. Her produceres normalt 640 biler om dagen.

Gode råd fra sikkerhedsekspert

Det var it-sikkerhedsselskabet Kaspersky, der som de første kunne fortælle, at angrebet også havde ramt computere i Danmark.

Leif Jensen, der er administrerende direktør i Kasperskys nordiske afdeling, har givet et par råd til, hvordan man kan sikre sin computer mod angrebet.

Sådan sikrer du dig mod hacker-angrebet

  1. Få opdateret dit Windows-styresystem

    Det skal være fuldt opdateret. Vær desuden opmærksom på, om tilføjelsesprogrammer som Adobe og Java også er fuldt opdateret.

  2. Få et antivirus-program

    Få en eller anden form for antivirus-program. De gratis kan være ok, da de er bygget på samme teknologi, som dem der koster penge. Man får dog flere ekstra ting for de virus-programmer, der koster penge. Blandt andet er de bedre til at sørge for, at ens ekstra programmer er fuldt opdateret. 

  3. Lav en back-up

    Få lavet enten en back-up på en fysisk ekstern harddisk eller i din 'cloud'. En cloud er en fælles betegnelse for en række netbaserede løsninger. Det er løsninger som normalt har været installeret på ens egne servere, men som nu bliver tilgængeligt på internettet, hvor du i langt højere grad betaler efter forbrug. På den måde placeres din software “i skyen”.