Samfund

Hackere er ude efter penge - kræver hundreder dollars for at låse computere op

Særligt en type software er let at hacke, lyder vurderingen fra it-sikkerhedsjournalist Anders Kjærulff.

I England er det sundhedsvæsenet, der er hacket, i Spanien er det landets største teleselskab Telefónica og i de 97 resterende lande, der er forsøgt hacket, kigger man sig over skulderen efter et stort cyberangreb fredag, hvor 75.000 computere er forsøgt angrebet. 

Hackerne har imidlertid ikke noget politisk ærinde i at hacke store institutioner og firmaer rundt om i verden. Det drejer sig udelukkende om penge, vurderer journalist med ekspertise i it-sikkerhed Anders Kjærulff: 

- Med den her hackermetode ved navn ransomware og virussen WannaCry er det kun hackerne selv, der har nøglen til at låse computeren op, hvis du først har fået virussen ved eksempelvis at have klikket på en spam-mail. Det koster 300-600 dollars per computer, og hvis man så rammer det britiske sundhedsvæsen med flere tusinde computere tilknyttet, så løber det op, siger Anders Kjærulff, der fortæller, at kritisk infrastruktur er særlig sårbar. Eksempelvis kraftværker, trafiksystemer og store offentlige institutioner.

Sundhedsvæsner særligt sårbare

I Storbritannien har sundhedsvæsenet været særligt hårdt ramt af hacking, og flere patienter har fået udskudt deres behandlinger, da computere ikke har fungeret. 

- Det engelske sundhedssystem er en historie for sig. Virus-ormen går typisk efter computere med Microsoft XP-styresystemet. Er en XP-computer først hacket, kan du ikke gøre noget. Den britiske regering har længe vidst, at dens it-sikkerhed ikke var optimal, og har nøjedes med at tilkøbe opdateringer i stedet for at udskifte sin XP-software, siger Anders Kjærulff, der også opfordrer danske brugere til at få udskiftet deres computer, hvis styresystemet på den er XP. 

It-direktør i Region Nordjylland, Klaus Larsen, fortæller, at også Danske Regioner er særligt opmærksom på potentielle hackerangreb:

- Vi ved ikke, om vi skal beskytte noget teknisk, eller det er gennem brugerinteraktion, at hackingen er foregået. Så vi holder øje med de her angreb for at finde bedst mulige modsvar. 

It-sikkerhedsfirma: Danmark forsøgt hacket

Det internationale it-sikkerhedsfirma Kaspersky har via deres kunder kunnet registrere, at også Danmark er blevet forsøgt hacket.

- Vi har 400 millioner brugere rundt om i verden, her i blandt nogle i Danmark. Vores kunder har mulighed for frivilligt og anonymt at indrapportere statistik til os, og vi kan se, at de to første timer efter angrebet fredag, var der 74 lande, der blev forsøgt angrebet - her i blandt kunder i Danmark, siger Leif Jensen, direktør i Kaspersky Lab Norden.

- Regn ikke med at bagmændene bliver fundet

Chef for it-sikkerhedsorganisationen DKCert Henrik Larsen vurderer, at det kan være yderst svært at finde ud af, hvem der står bag cyberangrebet, hvor it-systemer og computere kort fortalt er blevet taget som gidsler, hvorefter bagmændene har krævet en løsesum for at låse dem op igen for de retmæssige ejere.

- Det er helt tydeligt, at det er afpresning, og at det er en kriminel organisation, der står bag, siger Henrik Larsen til Ritzau.

- Men det er meget vanskeligt at spore. Det foregår på det mørke internet, hvor man hopper igennem mange lag. Det er sket, at nogle er blevet fanget, men det er sjældent.