Samfund

IT-ekspert efter hackerangreb på britiske hospitaler: Kan ske i Danmark

Hackere låser private og virksomheders computere og kræver penge for at åbne dem igen. Et markant problem, siger ekspert.

Flere engelske hospitaler er blevet ramt af et hackerangreb, hvor hackerne forsøger at afpresse penge.

I en erklæring fra NHS (den engelske afdeling af det offentlige britiske sundhedsvæsen) hedder det, at en række computere på hospitaler er blevet ramt af et ondsindet angreb med "ransomware".

Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert ved CSIS Security Group, fortæller, at ”ransomware" er et fænomen, der er steget eksplosivt de seneste år.

- Det er den mest markante trussel, man kan forestille sig lige nu. Det rammer både virksomheder og private, siger han til TV 2.

Kan ske i Danmark

Den såkaldt ransomware angriber filer på computerne og låser dem. Typisk kræver hackerne, der står bag, penge for at dekryptere de ramte filer. Ellers vil de forblive utilgængelige.

- De eneste muligheder for at få sin data igen, hvis man ikke har backup, er at betale. Hackerne kræver som regel et beløb inden for 24 timer, der stiger i form af dummebøder, hvis man ikke betaler inden for tidsrammen, siger Peter Kruse.

Han fortæller, at det er meget svært at gøre noget, hvis hackerne først har fået adgang, medmindre man har sørget for at sikre sig ordentligt.

Flere firmaer og private personer er blevet ramt af hackermetoden, der er steget eksplosivt de seneste år.

Og det samme kan ske på danske hospitaler, vurderer Peter Kruse.

- Sikkerheden i Danmark er meget tilsvarende den, man ser i Storbritannien. Det sker hver dag og rammer bredt, siger han.

Han fortæller, at den bedste måde at sikre sig mod den type angreb er, at virksomhederne uddanner deres brugere ordentligt, så de ved, hvad de skal være opmærksomme på, og at man altid sørger for at have backup af sin data.

Betalte 15.000 til hackere

Lina Odorico, der er indehaver af en enkeltmandsvirksomhed, fortalte i starten af året, at hun betalte 15.000 kroner for at få adgang til sin computer, der var blevet låst af hackere.

- Vi er ikke løgnere eller svindlere. Du betaler – vi hjælper. Efter 48 timer stiger prisen. Skynd dig! stod der blandt andet i beskeden til hende.

Det fik Lina Odorico til hurtigt at overføre pengene.

- Det blev jeg nødt til, for hvad skulle jeg gøre? De havde også inficeret hele min backup, sagde Lina Odorico til TV 2.

- Jeg kunne se, at beløbet steg dag for dag, så jeg var fuldstændig lammet, og det var jeg i flere dage.

Flere læger på de ramte britiske hospitaler, har beskrevet fredagens problemer. En af dem skriver ifølge The Guardian:

- Vores hospital er nede. Vi får en besked, der siger, at vores computere nu er under deres (hackernes, red.) kontrol, og at vi skal betale et pengebeløb. Og nu er alt væk, skriver en britisk læge.