Samfund

Noma får hård kritik for ny restaurant

René Redzepi og hans hold får kritik for at have sat priserne for højt til at lokale kan få råd til at besøge den mexicanske pop-up Noma.

Michelin-restauranten Noma har lukket dørene i København og har i stedet åbnet en midlertidig restaurant i den mexicanske by Tulum. Men nu får den danske stjernekok René Redzepi og hans restaurant hård kritik for det kulinariske eventyr i Mellemamerika.

Ifølge en madanmeldelse i Huffington Posts mexicanske udgivelse er projektet nemlig 'gastronomisk kolonialisme'. Journalisten Claudia Prieto Piastro mener, at med priser på 600 dollars - omkring 4100 kroner - for en smagemenu, så er Nomas mad forbeholdt rige turister og ikke mexicanerne. I Mexico ligger mindstelønnen på fem dollars - omkring 34 kroner - om dagen, og næsten halvdelen af befolkningen lever i fattigdom. I Danmark kostede en menu på Noma - inklusiv vin - omkring 2800 kroner.

- Jeg synes oprigtigt, at Redzepis projekt er gastronomisk kolonialisme. At tage 600 dollars for en middag i et land, der er midt i en økonomisk og social krise, siger os, at han ikke har nogen idé om, hvad der sker i det land, som han siger, at han beundrer så meget, skriver Claudia Prieto Piastro i avisen.

I et interview med New York Times sidste år forklarede Redzepi de høje priser med, at han har bragt et helt hold af medarbejdere med sig fra Danmark for at arbejde på restauranten i syv uger.

Samarbejder med lokale

Efter kritikken har avisen The Guardian talt med en af de lokale mexicanske kokke, der er ansat på Nomas pop up-restaurant. Hun fortæller, hvordan Redzepi og hans hold arbejder sammen med lokalsamfundet.

- Vi har arbejdet sammen med 15 Maya-samfund, som dyrker ingredienserne i deres baghave. Familier i Oaxaca har lavet tallerkener og bestik, og designere og arkitekter, som har været involveret i projektet får nu international anerkendelse, siger Santiago Lastra Rodríguez til The Guardian.

Har tidligere åbnet udenlandske restauranter

Det er ikke første gang Noma åbner en pop up-restaurant under fjerne himmelstrøg. Tidligere har Redzepi og hans hold været en tur i Japan og i Australien for at åbne midlertidige restauranter. Begge steder var alt udsolgt på ganske kort tid. Det samme gælder for restauranten i Mexico.

Nomas restaurant i Mexico holder åbent fra 12. april til 28. maj.