Samfund

Firma bag unge danskeres drukture får stor bøde

Rejsearrangør, der har sendt danske gymnasieelever på drukture i Prag, dømt i dag for at reklamere med alkohol overfor de unge.

Dansk rejsearrangør har fået en bøde på 116.000 kroner, fordi firmaet har opfordret mindreårige unge til at tage på drukrejser i Prag.

Dommen faldt i dag i Københavns Byret.

Danske gymnasieelevers organiserede drukture til Prag vakte stor opsigt i 2013 og de følgende år. Tjekkisk politi kritiserede danskernes opførsel med slagsmål, knivstikkerier og hærværk, og nogle år måtte danske betjente rejse til Prag for at hjælpe med at holde styr på de unge danskere.

Bag rejserne stod en række danske rejsearrangører, der lokkede gymnasieeleverne med en uges fest i den tjekkiske hovedstad. I 2013 rejste Forbrugerombudsmanden sag mod tre af disse rejsearrangører, blandt andet firmaet Prague Week ApS, der har fået dom i dag.

Forbrugerombudsmanden mente, at selskaberne overtrådte markedsføringslovens bestemmelser om at man ikke må bruge alkohol i reklamer henvendt til børn og unge.

Rejserne var nemlig specielt henvendt til gymnasieelever, hvoraf mange er under 18 år. Reklamerne indeholdt blandt andet videofilm fra såkaldte ’pubcrawls’, hvor unge danskere drikker på værtshuse i Prag – og hverken annoncer eller reklamematerialet indeholdt filtre, der advarede unge under 18 år at deltage.

Firmaet er konkurs

- Retten har fundet det bevist, at reglerne er overtrådt. Men ud over det har jeg ingen kommentarer bortset fra, at vi nu skal have læst dommen og dens præmisser, siger jurist hos Forbrugerombudsmanden Uffe Jespersen, der har ført sagen på vegne af anklagemyndigheden.

Firmaet Prague Week Aps har været under konkursbegæring siden 2016, og ingen fra firmaet var mødt i retten i dag.