Samfund

Bier er ofre for det kolde danske forårsvejr

Det kolde forårsvejr påvirker bier, honninghøsten og frugthøsten i Danmark.

Det kolde forårsvejr får ikke kun os mennesker til at ryste af kulde - også de danske bier er hårdt ramt af de lave temperaturer.

Det betyder, at bierne ikke forlader deres bistader, men også at de stopper med at formere sig.

Normalt er der omkring 40.000 – 50.000 bier i et stade, men i år ser der ud til kun at komme halvt så mange. Og det rammer biavlerne hårdt på pengepungen, fortæller Knud Graaskov, som er formand for Danmarks Biavlerforening.

- Det er tredje forår i træk, at vejret kommer til at påvirke honninghøsten. Det gør, at mange af de biavlere, der lever af at producere honning, mister en stor del af deres indtjening og må overveje, hvad de skal gøre i fremtiden, siger han, og konstaterer, at i hvert fald forårssæsonen for honningavlerne er gået i vasken.

Cirka hundrede erhvervsbiavlere har produktion af honning som hovederhverv. Biavlerne ser lige nu ud til at miste op mod halvdelen af udbyttet.

Også frugthøsten kan blive ramt

Og honningbi-krisen er ikke kun dårligt nyt for honningelskere og biavlere. Også frugthøsten kan blive ramt af bi-manglen.

- Honningbiernes vigtigste opgave er faktisk ikke at lave honning - det er at bestøve frugttræer og buske, som for eksempel kirsebær, æbletræer, den gule raps og hvidkløver, som kreaturer spiser. Bierne gør, at vi får flere træer og planter, og dermed får frugtavlerne en bedre høst - og der er mere føde til for eksempel fugle og insekter, fortæller Per Kryger, som er seniorforsker med speciale i bier på Aarhus Universitet.

Han mener dog ikke, at høsten nødvendigvis går helt i vasken - hvis vejret, som vi er mange der håber på, snart arter sig.

- Selv om der er færre honningbier nu, så betyder det ikke, at de ikke kan nå at formere sig, så sommersæsonen bliver god for biavlerne. Men det kræver, at temperaturerne når op på mindst 15 - 17 grader, siger Per Kryger, og tilføjer:

- Det er bestemt ikke sådan, at vi skal være bange for pludselig at stå helt uden bier i Danmark.

Du kan se, hvad bierne kan forvente sig af det danske forårsvejr her.