Samfund

Svømmeklub indfører pointsystem: Bliv frivillig eller få en bøde

I Vejle Svømmeklub får forældrene point for at være frivillige i klubben. Hvis ikke de optjener nok point, får de en bøde på op til 6.400 kroner.

Når Simon Juul er til svømning, er hans far næsten altid med. Men han sidder ikke i svømmehallens cafeteria.

Han står ved vandkanten, hvor han hjælper til med svømmetræningen som frivillig. Det gør han for at optjene point. Hvis han ikke er frivillig, skal han nemlig til lommerne i stedet.

- Rigtig mange klubber har jo brug for den her frivillighed, og rigtig mange klubber bokser med, hvordan de får krattet hul på den her byld. Så jeg synes, systemet her i klubben er fantastisk. Fordi det gør, at rigtig mange bliver involveret, siger Søren Juul.

En pisk og en gulerod

I Vejle Svømmeklub er det reglerne sådan, at alle forældre til elitesvømmere skal være frivillige. Ellers må de betale.

Derfor har klubben oprettet et pointsystem. Hver familie skal hvert år optjene op til 32 point ved at være frivillig. Alt efter hvor meget en frivillig aktivitet kræver, jo flere point får familien. Eksempelvis får en forælder 8-12 point for at sidde i bestyrelsen, to point for at være dommer til et stævne og et halvt point for at bage en kage.

Når regnskabet bliver gjort op, så får man en bøde på 200 kroner for hvert point, man mangler. Hvis man slet ikke har været frivillig i løbet af året, kan man altså få en ekstra regning oven i kontingentet på 6.400 kroner.

Klubben har cirka 150 elitesvømmere, der deltager i stævner. Resten af svømmeklubbens medlemmer er ikke omfattet af pointsystemet.

- Det er lidt en pisk og en gulerod. Jeg bliver pisket til at støtte op om mine børns svømning. Men guleroden er, at jeg får en masse positivt tilbage, som foreningslivet kan give, siger Kent Iversen, der både er forælder og bestyrelsesmedlem i klubben.    

Foreningslivet under pres

36 procent af de danske foreninger har svært ved at skaffe frivillige. Idrætsklubber fra hele landet kan nikke genkendende til problemet. I Varde kommune har de for nylig kunnet konkludere, at syv ud af ti af kommunens foreninger mangler frivillige - oftest fordi forældrene har for travlt.

- Forældrene er for pressede på arbejde, lyder det ifølge formand for Varde IF Støtteforening, Lars Bo Jensen.

Også på Sjælland har de problemer med at tiltrække frivillige. I Frederiksberg Boldklub er problemet så stort, at de overvejer at betale folk for at hjælpe til på trænerbænken.

- Så tror jeg da klart, at det vil blive nemmere, men det betyder jo bare, at kontingentet vil stige for alle, fortæller den daglige leder af Frederiksberg Boldklub, Martin Busk.

I Vejle Svømmeklub har man derfor valgt at nytænke frivillighed for at få det til at løbe rundt, forklarer bestyrelsesmedlem Kent Iversen.

- På den måde kan vi sikre det høje aktivitetsniveau, som vi gerne vil have for vores svømmere, siger Kent Iversen. Han ser det ikke som tvang, at han og de andre forældre skal være frivillige.

- Det er jo rigtigt, at det ikke er frivillighed, som det var for 20 år siden, men alternativet er jo, at vores børn ikke kan komme af sted til stævner.

- Man risikerer at udelukke de knap så ressourcestærke

I Danmarks Idrætsforbund ser man flere spændende perspektiver i den måde, Vejle Svømmeklub har tilrettelagt sin frivillighed.

- Her har man tænkt struktureret over, hvordan man rekrutterer frivillige, og hvad det er, de kan bruge frivillige til, siger lederen for afdelingen for Bredde og Motion i Danmarks Idrætsforbund, Mikkel Nørtoft Magelund.

Han påpeger dog, at det er en balancegang, når man på den måde kræver betaling fra dem, der ikke får optjent nok point.

- Man skal passe på, at man ikke kommer til at udelukke dem, der er knap så ressourcestærke, som hverken har pengene eller tiden til at gå ind og være frivillige, siger Mikkel Nørtoft Magelund.

Børnene kan blive smidt af eliteholdene

I Vejle Svømmeklub kan børnene risikere at blive smidt af eliteholdene, hvis forældrene ikke er frivillige eller er villige til at betale. Men klubben påpeger, at ingen er blevet hverken smidt ud eller har meldt sig ud, siden pointsystemet blev oprettet. Og hvor det tidligere var svært at skaffe frivillige, mangler der nu aldrig nogen.

Søren Juul, der er frivillig hjælper til svømmetræningen siger, at han er rigtig glad for, at han kom i gang som frivillig.

- Nu er jeg så småt ved at skabe mig en eller anden form for interesse, jeg kan lave fuld tid, når jeg engang bliver pensionist, griner Søren Juul.   

Det har tidligere fremgået af artiklen, at det var alle forældre i Vejle Svømmeklub, der var omfattet af pointsystemet. Det var ikke korrekt. Det omfatter forældrene til de cirka 150 elitesvømmere, der deltager  i stævner. Det er nu rettet i artiklen.