Rektor om elever, der køber opgaver: - De skal smides ud

Rektorer håber man kan stoppe firma, der sælger færdigskrevne opgaver til gymnasieelever. Eleverne, der køber, skal gå et skoleår om.

- Jeg synes, de skal smides ud. Når de så har tænkt sig om, skal de kunne komme ind igen og tage det skoleår om.

Så barsk bør konsekvensen være for gymnasieelever, der snyder og afleverer skriftlige opgaver, som de ikke selv har skrevet. Det siger formanden for gymnasierektorernes forening Danske Gymnasier, Anne-Birgitte Rasmussen.

Hun er oprørt over nyheden om, at firmaet Fixminopgave.dk har lavet en forretning ud af at skrive opgaver på bestilling fra gymnasieelever, der gerne vil betale for selv at slippe for arbejdet.

- De skal lade være med at købe noget. Det er pivulovligt, og de bliver bare dummere i hovedet af det, siger hun om de elever, der kunne lade sig friste af tilbuddet.

Hendes forargelse gælder dog først og fremmest firmaet, der med sit tilbud kan lokke pressede gymnasieelever:

- Det er et enormt kynisk forretningsprojekt, og jeg håber det kan blive stoppet. Jeg håber det er ulovligt, siger hun.

- Det er et skred, at man kan lave et lovligt firma, der begår ulovligheder. Jeg synes, det er et problem, at man frister de unge mennesker, der godt i perioder kan være pressede. De kan have tidspunkter, hvor de tænker: ’Nej, hvis bare jeg kunne få en bedre karakter i det her fag, så ville min lykke være gjort’. Så har man et firma, der går ind og frister de unge mennesker på dette tidspunkt og dermed faktisk sikrer, at de unge mennesker ikke får lært, det de skal og klarer sig endnu dårligere til eksamen, fordi de ikke har lært noget undervejs. Det er at friste de unge mennesker over evne, siger rektor Anne-Birgitte Rasmussen.

Firmaet Fixminopgave.dk retfærdiggør selv sit forretningskoncept med, at det hjælper gymnasieeleverne til at kunne koncentrere sig om det væsentligste i deres liv.

- Vi vil ikke kalde det snyd. Vi kalder det hjælp. Moralsk ser vi det som godt, at vi giver eleven overskud til at blive en hel udgave af sig selv. Og ikke kun en elev, der skal bruge tid på at være dygtig fagligt. Men at han også får alt det sociale med, siger Frederik Drews, der er stifter af Fixminopgave.dk.

Men det kalder Anne-Birgitte Rasmussen for ’noget vrøvl’:

- De unge mennesker skal lære alle de fag de har. Selv om de skal ind og være hjernekirurger, så skal de også kunne noget dansk. De skal kunne kommunikere med de mennesker, de har omkring sig. Vi skal sørge for, at de unge mennesker lærer alt det de kan, og det gør de kun ved at lave deres opgaver selv, gå til eksamen og gå videre med troen på, at det kan de faktisk godt selv klare, siger hun.